Zazwyczaj tosty jem klasyczne – szynka i ser. Czasami
staram się je urozmaić w różne dodatki typu pieczarki, ananas. Jednak gotując
obiad zostało mi trochę farszu (usmażonego szpinaku), w lodówce leżało pół
pomidora oraz kawałek mozzarelli. Postanowiłam połączyć te składniki w pyszne
tosty. Tym bardziej, że połączenie szpinak i pomidor jest chyba moim ulubionym.
niedziela, 30 listopada 2014
środa, 26 listopada 2014
Puree z groszku
Puree z groszku to świetny dodatek do mięsa lub ryb.
Delikatnie zielony kolor dodaje wdzięku na talerzu, a i czyni nasze danie
nietypowym. Ja swoje podałam z karkówką pieczoną w marynacie z coli i ketchupu.
niedziela, 23 listopada 2014
Karkówa w coca coli
I choć ta karkówka nie należy do najzdrowszych obiadów,
to jednak lubię przygotować ją od czasu do czasu. Cola i ketchup tworzą ciekawy
lekko słodkawy posmak mięsa, który doskonale komponuje się z puree z groszku
lub ziemniaczanym.
niedziela, 16 listopada 2014
Zupa z dyni ze szpinakiem i curry
Dynia w tym sezonie występuje u mnie na wytrawnie.
Łączyłam ją już z soczewicą w potrawce; była też wersja z makaronem, szpinakiem
i pomidorami, a tym razem pora na wersję ze szpinakiem z curry oraz mleczkiem
kokosowym.
wtorek, 11 listopada 2014
Makaron w sosie krewetkowym
Miały być serwowane krewetki z chili i pietruszką, jednak
ich ilość okazała się mniejsza niż początkowo założono, więc w celu uratowania
obiadu powstał makaron z sosem krewetkowym zainspirowany początkowym zamysłem.
Ratunek zawdzięczamy A., który zamiast sałatki wolał konkret, rzucając hasło:
makaron.
niedziela, 2 listopada 2014
Ciasto owsiane z malinami
Ten przepis powstał pod wpływem chwili „mam ochotę coś
upiec” i na zasadzie czyszczenia szafek
kuchennych i muszę przyznać, że powstało z tego świetne śniadaniowe ciacho
z płatkami owsianymi i dodatkami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)