Ciasto ślicznie pachnie, za to daje mu już 10/10 pkt. W
domu wszyscy byli zachwyceni jej smakiem. Sama muszę przyznać, że ciasto jest
po prostu świetne. Nawet dłonie mi pachniały wanilią wymieszaną z czekoladą.
Zresztą sami zobaczcie efekt.
Składniki na blaszkę o średnicy 28 cm:
2,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
200g margaryny
1 jajo, choć miały być dwa żółtka, ale źle wbiłam:P
cukier waniliowy (16g)
zapach (aromat) waniliowy
szczypta soli
3 gruszki
60g czekolady (są to 4 paski) - u mnie pół na pół - 2 paski mlecznej i 2 gorzkiej
2,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
200g margaryny
1 jajo, choć miały być dwa żółtka, ale źle wbiłam:P
cukier waniliowy (16g)
zapach (aromat) waniliowy
szczypta soli
3 gruszki
60g czekolady (są to 4 paski) - u mnie pół na pół - 2 paski mlecznej i 2 gorzkiej
Przygotowanie:
- Mąkę rozkruszyć z margaryną
- Dodać cukier, cukier waniliowy, zapach waniliowy i jajko.
- Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
- 2/3 schłodzić w lodówce przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić
- Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam bez. Tą metodę stosuję, gdy piekę spód tarty sporo dłużej, a później wypełniam go np. kremem).
- Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Ułożyć na spodzie tarty.Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Posypać wiórkami czekoladowymi gruszki.
- Zrobić kruszonkę - zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód zamrożone ciasto.
- Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez około 30 minut.
Smacznego,
Anulla
Ale pyszna musiała być :)
OdpowiedzUsuńoj była:) poszła w 1 dzień:)
UsuńCiasto bardzo dobra, ani za słodkie ani za słone. Poza tym czekolada świetnie komponuje się z gruszkami :)
OdpowiedzUsuńwygląda super smacznie! chętnie bym zjadła kawałeczek lub nawet dwa:)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak dobra tarta
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie owoców z czekoladą!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Również pojadłabym :)
OdpowiedzUsuńI chwała bratu, że Cię w pewnien sposób zainspirował:)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWchodzę na Twój blog pierwszy raz, a tu już na dzień dobry takie cudo. Połączenie owoców i czekolady zawsze się sprawdza. Na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńmiło mi:) i zapraszam częściej:)
Usuńzrobiłam wczoraj, była genialna, polecam :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało:)
Usuńjak myślicie jakie jeszcze owoce oprócz gruszek tu by pasowały?
OdpowiedzUsuńpraktycznie każde owoce z czekoladą są pyszne i dobrze się komponują, np. banany, maliny (choć już po sezonie, ale można użyć mrożonych)
UsuńPozdrawiam,
Anulla
już lecę po składniki :)Pysznie wygląda .
OdpowiedzUsuń