Zostało mi z obiadu trochę pieczonego mięsa, zawsze mam w
lodówce jakieś warzywa, więc powstała z tego sałatka w sam raz na lekką kolację.
Możesz ją także spakować do lunchboxa, ale pamiętaj, by sos do niej wziąć oddzielnie,
wtedy sałata zachowa świeżość.
czwartek, 28 lutego 2019
poniedziałek, 25 lutego 2019
Pieczone donaty z polewą czekoladową i orzechami
Pieczone donaty miałam przygotować już dawno, zmotywował
mnie do nich dopiero zbliżający się tłusty czwartek. Ciasto ma typową oponkową
strukturę, jednocześnie nie jest tłuste, gdyż je upiekłam w specjalnych
foremkach. Oblałam je polewą z gorzkiej czekolady, a wierzch posypałam
posiekanymi orzechami. Muszę przyznać,
że wyszły bardzo pyszne!
poniedziałek, 11 lutego 2019
Cynamonowe bułeczki (Cinamonn Rolls)
Lekko słodkie, miękkie i pachnące cynamonem bułeczki będą
znakomitym przywitaniem weekendowego poranka z kubkiem gorącej kawy. W tygodniu
zaś, chętnie zabieram je ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Wymagają chwili
poświęcenia na ich przygotowanie, ale zapach unoszący się w domu to
zdecydowanie wynagradza.
piątek, 1 lutego 2019
Kotlety (burgery) z czerwonej soczewicy i pieczarek
Jeszcze nie dawno ograniczenie spożycia mięsa wydawało
mi się dość trudne, a teraz bardzo lubię te swoje wege eksperymenty. Poznałam
nowe kombinacje smakowe, które urozmaicają moje codzienne posiłki. Weganką bym
nie mogła zostać, za bardzo kocham sery i jajka, ale zmniejszenie spożycia
mięsa przyszło mi zadziwiająco łatwo. Cieszy mnie także szersza wege oferta
produktów dostępnych w sklepach.
Te kotlety powstały w ramach czyszczenia lodówki. Kupiłam
ostatnio opakowanie pieczarek, zużyłam z niego kilka sztuk, a bardzo nie lubię
marnować jedzenia, więc musiałam je jakoś przerobić. W szafkach zawsze mam
różne mąki i strączki, więc wykombinowałam kotlety. Wyszły tak dobre, że
postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Możesz je podać w bułkach z
ulubionymi dodatkami jako burgery, lub podać z surówką i kaszą lub ziemniakami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)