Przepis podpatrzyłam na blogu seven days in sunny june. W zamrażalniku miałam łososia i stwierdziłam,
że trzeba coś z nim zrobić. Przepis zmodyfikowałam. Wyszło smaczne i szybkie
danie.
Składniki na 4-5
porcji:
200g wędzonego łososia
Odrobina tymianku lub koperek
15 dag startego sera żółtego
125g mozzarelli – starta na grubych oczkach
200g śmietany – u mnie 18%
2 jajka
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron. Następnie dodać łososia pokrojonego w drobne paski.
- Z jajek i śmietany przygotować za pomocą trzepaczki sos. Posolić i popieprzyć go do smaku, dodać tymianek. Do sosu dodać 5 dag startego sera żółtego i pół startej mozzarelli.
- Makaron z łososiem polać sosem. Całość wymieszać.
- Pozostały ser żółty i mozzarelle wymieszać. Posypać nią wierzch makaronu.
- Piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego,
Anulla
pyszności zapiekane:) i do tego łosoś! mniammmm
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki, koniecznie z dużą ilością sera;D
OdpowiedzUsuńZapiekane;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)
A ja wczoraj jadłam makaron z łososiem :D
OdpowiedzUsuńTwoja zapiekanka wygląda świetnie! No i ten makaronik :D
u nas jest telepatia smaku:D
Usuńuwielbiam! świetna sprawa. połączenie makaronu z łososiem to jest to!
OdpowiedzUsuńDo łososia podchodzę raczej sceptycznie, ale nie da się ukryć, że patrząc na taką zapiekankę, raczej nie odmówiłabym skosztowania jej :)
OdpowiedzUsuńłosoś to nie jest moja ulubiona ryba, raczej na zasadzie może być, ale ta zapiekanka mi smakowała:)
UsuńNarobiłaś mi smaka na zapiekankę z łososiem ;))
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam zapiekanki z łososiem ! Muszę wkrótce wypróbować :)
OdpowiedzUsuńtakie coś to uwielbiam :) wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, musi wspaniale smakować:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuń