Kilka przystępnych składników i możesz z nich wyczarować
wartościowe śniadanie lub kolację. Do tego wystarczy podać tylko świeże
pieczywo i mamy gotowy posiłek, idealny także do zabrania do pracy. Jeżeli nie
masz czasu, to jest to przepis idealny dla Ciebie, gdyż całość zajmie Ci
dosłownie kilka minut. Ten przepis doskonale także obala wymówkę, że gotowanie jest czasochłonne
i skomplikowane, jako argument, że nie mogę się zdrowo odżywiać. Ja także w tygodniu
muszę kombinować, ale nie wyobrażam już sobie jeść gotowych dań czy byle
jakiego śniadania. Powiem Ci nawet więcej, często
przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, jak nie krócej.
poniedziałek, 26 lutego 2018
czwartek, 22 lutego 2018
Gorąca czekolada z wiśniami
Okres jesienno-zimowy to
idealny moment do umilenia sobie weekendu w postaci gorącej czekolady, szczególnie teraz, gdy za oknem dość mroźno. Wystarczy
kilka prostych składników, by wyczarować pyszny napój, dzięki któremu
poczujesz się jak w dobrej i klimatycznej knajpce. Mam dla Ciebie pomysł na
gorącą czekoladę smakową– z syropem wiśniowym, która będzie dobrym
urozmaiceniem wersji klasycznej. Całość wspaniale się ze sobą komponuje, w
smaku czuć gorzką czekoladę, jak i intensywną nutę wiśni. Ta propozycja zaspokoi
Waszą ochotę na słodkie na cały dzień lub nawet dłuższy czas.
wtorek, 20 lutego 2018
Ryż po meksykańsku
To jedno z tych dań, do którego dość często wracam, a do tej pory przepis nie pojawił się na blogu. W wykonaniu jest dość łatwe i ma uniwersalne zastosowanie. Dla mnie to idealna propozycja na bezmięsny lunchbox lub obiad, ale możesz też dodać do niego mięso lub zwinąć w tortillę. Cały smak nadaje mu odpowiednia ilość wyrazistych przypraw, szczególnie kmin rzymski. Jeżeli wolisz bardziej pikantne dania, dodaj więcej pieprzu cayenne, możesz użyć także świeżej papryczki chili, wystarczy ją wtedy zeszklić wraz z cebulą i czosnkiem. Ja do swojego dania użyłam fasoli czerwonej, którą gotowałam, ale jeżeli nie masz tyle czasu, to spokojnie możesz użyć tej z puszki. Sama się nią posiłkuję, gdy danie robię w tygodniu. Ryż gotuję do niego wcześniej, dlatego, że podaję je w dwóch formach, mieszam wszystko razem w przypadku wege dania, zaś gdy dodaję mięso (najczęściej mięso mielone lub pokrojony w kostkę drób), wtedy ryż podaję oddzielnie.
czwartek, 15 lutego 2018
Migdałowe brownie (bez glutenu, bez laktozy)
Na blogu znajduje się już kilka przepisów na brownie, nie będę pisać, że to znowu jedno z lepszych, jakie zrobiłam, gdyż zostanę monotematyczna i nieobiektywna. Mogę zaś zagwarantować, że jeżeli szukacie wypieku, które jest mocno czekoladowe, wręcz tzw. "siekierą" pod względem ilości kakao, to przepis trafi idealnie w Wasz gust. Fun gorzkiej czekolady będzie w raju już po pierwszym kęsie. W smaku da się dodatkowo wyczuć delikatną nutę orzechową, w tym wypadku migdałową. Ciasto jest także bezglutenowe i bez laktozy.
niedziela, 11 lutego 2018
Fit mus truskawkowy
Tym razem uzdrowiłam dla Was mus truskawkowy, który może
stanowić szybką propozycję na deser lub być idealną propozycją na Walentynki,
kiedy chcemy niedużym nakładem sił przygotować niespodziankę dla drugiej
połówki. Smakuje tak samo dobrze ze świeżymi owocami, jak i tymi mrożonymi.
sobota, 10 lutego 2018
Pieczone nuggetsy
Jakiś czas temu dostałam od Was prośbę o fast food w zdrowszej wersji, m.in. nuggetsy. Kilka przepisów na pizzę znajduje się już na blogu, więc tym razem coś zupełnie innego z tej kategorii. Nuggetsy przeważnie kojarzą się z przekąską na imprezie lub jako obiad dla wybrednego dziecka. Jak już nie raz wspominałam zdrowe
odżywianie nie oznacza rezygnacji z ulubionych posiłków, a innego sposobu ich
przygotowania i tak jest w tym przypadku. Domowe nuggetsy zamiast usmażyć wystarczy upiec w piekarniku. Ja
swoje podałam dodatkowo z frytkami z piekarnika oraz lekką surówką.
poniedziałek, 5 lutego 2018
Pieczone pączki dyniowe z polewą czekoladową
Tłusty czwartek w zdrowej
wersji to z pewnością wg niektórych się wyklucza, co do zasady pączki powinny być niezdrowe. Owszem od
jednego pączka raz w roku nie utyjemy. Dla części z Was pewnie dzisiejszy
przepis będzie profanacją, ale ja lubię takie eksperymenty. Wyjdę za pewne na dziwoląga jak napiszę, że
nie przepadam za klasycznymi pączkami i to praktycznie od dziecka, przeważnie jem jednego raz do roku, ale nawet nie zawsze. Są one dla mnie zwyczajnie za tłuste.
Zamiast smaku ciasta przebija mi się na pierwszy plan tłuszcz, dlatego mam dzisiaj
dla tych co, tak jak ja średnio lubią te słodycze, przepis na pieczone pączki z dodatkiem puree z dyni, która nadaje wilgoć
pączkom. Dla mnie są one rewelacyjne! Ja swoje przygotowałam bez nadzienia, dodatkowo oblałam je polewą
czekoladową. Jeżeli chcecie, do środka możecie dać dowolne ulubione np.
marmoladę. Pączki także łatwo "zweganizować", wystarczy zamiast masła dodać do
ciasta olej kokosowy oraz mleko roślinne, będą wtedy też dodatkowo bez laktozy. Mogą stanowić również super zamiennik drożdżówki/pączka do szkolnej śniadaniówki, a i dorosły zapewne nie pogardzi takim drugim śniadaniem.
piątek, 2 lutego 2018
Karpatka
Jedno z tych ciast, które zna praktycznie każdy, polska klasyka, która sprawdzi się na rodzinnych imprezach, i jako ciasto bez
okazji. Dwa blaty parzonego ciasta wypełnione budyniowo-maślnym kremem będą wspaniałą propozycją dla fanów domowych słodkości.
Moja karpatka nie jest zbyt słodka, więc jeżeli wolicie bardziej to dodajcie więcej cukru do kremu.
Moja karpatka nie jest zbyt słodka, więc jeżeli wolicie bardziej to dodajcie więcej cukru do kremu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)