Taka wersja kurczaka uknuła się w mojej głowie już jakiś
czas temu. W końcu postanowiłam wcielić w życie swój niecny plan i przygotować
tego pysznego kurczaka, gdyż są takie składniki, z których wiem, że wszystko będzie
mi smakować. Tak mam z orzechami, grzybami czy pomidorami. Tym razem główną
rolę grają orzeszki arachidowe w postaci masła orzechowego w aksamitnym sosie z
dodatkiem warzyw. To nie może nie smakować, a wręcz przeciwnie danie plasuje się w czołówce
moich ulubionych.
środa, 29 października 2014
niedziela, 26 października 2014
Potrawka ryżowa z soczewicą i dynią w pomidorach
W tym roku wykorzystuję dynię częściej aniżeli w tamtym
roku. Ostatnio gości przeważnie u mnie w wersji wytrawnej, w postaci dodatku do
sosów, zup czy jak teraz potrawki. Jedyny jej minus to obieranie. Niestety
najłatwiej jest dostać w sklepach tę odmianę, która wymaga tej czynności.
Koniec marudzenia na kwestię skórki dyni i pora
przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku.
niedziela, 19 października 2014
Tarta cappuccino
To ciasto przygotowałam już dość dawno temu i przez zupełny przypadek. W związku z małą okazją potrzebowałam przygotować ciasto. Tylko jak to u mnie bywa chciałam, aby nie było banalne. Nie piekę często, ale gdy już to robię staram się stawiać na coś nowego lub moją sprawdzoną tartę. Tym razem było 2w1. Początkowo miałam przygotować tartę kokosową, którą już znacie. Jednak ostatecznie rano dostałam olśnienia - smak cappuccino to jest to, czego mi potrzeba. Tak, więc poniżej przedstawiam Wam swoje dzieło :)
poniedziałek, 13 października 2014
Wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i mascarpone
Z mięsami lubię eksperymentować i odkrywać nowe
połączenia smaków. Tym razem padło na czosnek, który gra tutaj główne skrzypce, gdyż jego spora ilość w
połączeniu ze szpinakiem i delikatnym serkiem oraz chili dają niezwykłe
doznania smakowe. Wg A. to jedno z najlepszych dań, jakie przygotowałam :)
Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Marta – gotuje.
czwartek, 9 października 2014
Faszerowana papryka
Faszerowane warzywa to świetny pomysł na obiady w czasie
lata i jesieni, kiedy możemy korzystać z
dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej (najbardziej chyba lubię wersję
z ryżem i warzywami lub kuskusem). Dzisiaj przedstawiam Wam paprykę w tej
pierwszej. Swego czasu też proponowałam Wam na blogu bakłażana/cukinięnadziewaną mięsem mielonym. Dzisiejsza papryka jest o wiele bogatsza w różne
dodatki.
niedziela, 5 października 2014
Ciepłe lody
O swojej magicznej liście
przepisów „do zrobienia” wspominałam Wam już jakiś czas temu. To jeden z tych
przepisów, który był na niej dość długo i nadal by był gdyby nie A., który po
moim ciągłym odkładaniu na później przygotowania ciepłych lodów zrobił je kiedyś
sam. Tym razem jednak pomagałam ich w przygotowaniu, dlatego nie omieszkam się
z Wami podzielić przepisem, który wywołuje na twarzy uśmiech, gdy przypominają
się smaki dzieciństwa. I choć lody są dość słodkie to jeden mały wafelek
zaspokoi Waszą ochotę na słodkie na długo. Spróbujcie je zrobić bo wbrew
pozorom nie są skomplikowane i wymagają jedynie kilku brudnych naczyń.
Przepis pochodzi z bloga MojeWypieki.
Subskrybuj:
Posty (Atom)