Makaron z kurczakiem po meksykańsku
Ta potrawa to moja improwizacja w kuchni. Naszło mnie na
ciepłą kolację, więc postanowiłam zrobić coś prostego i dobrego. Brat uwielbia
Meksyk, dlatego ku jego uciesze przyprawiłam danie przyprawą do kuchni
meksykańskiej Kamis. Był to strzał w 10! Całość dobrze ze sobą komponowała, i
do tego była lekko ostra. Tę potrawę można przygotować także z innych warzyw,
lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę.
1 mała cukinia
Ząbek czosnku
1 mała cebula
10-15 dag pieczarek
Pół czerwonej papryki
250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli
corti)
250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej)
70 g koncentratu pomidorowego (mała puszka)
Sól
Pieprz
Olej
Przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis (ja dałam 1,5
łyżki, ale to zależy jak ostre ma być Wasze danie)
Przygotowanie:
1. W
osolonej wodzie ugotować makaron (al dente), odcedzić go.
2. Pieczarki
pokroić na półtalarki, a resztę warzyw i mięso w kostkę.
3. Pieczarki
i mięso usmażyć na patelni, posolić i popieprzyć.
4. Następnie
zeszklić cebulę i czosnek.
5. Zalać
bulionem lub wodą.
6. Dodać
paprykę i cukinię.
7. Dodać
przyprawę do kuchni meksykańskiej
8. Następnie
dodać koncentrat pomidorowy.
9. Gdy
mniej więcej połowa wody wyparuje, dodajemy gorący makaron. Wszystko wymieszać.
Smacznego,
Anulla
Ja poproszę porcyjkę tego cuda ;)
OdpowiedzUsuńchętnie poczęstuje, a wyszło naprawdę świetne:)
UsuńUwielbiam takie dania. :) Chyba zrobię w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuńmmmma pycha :)
OdpowiedzUsuńImprowizacje są najlepsze! ;-)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda ten przepis na danie meksykańskie:) aż mam na ten makaron ochotę.
OdpowiedzUsuńJeszcze niczego nie ugotowałam z twoich przepisów , jestem tu przypadkiem . Wielki plus za normalne przepisy , nie wydumane i niezbyt kosztowne.
OdpowiedzUsuńTak trzymać ! Gotowanie to codzienna czynnośc , nie musi byc jednak nudna lub skomplikowana . Pozdrowienia
miło to czytać:) sama wychodzę z założenia, że dobre jedzenie, nie musi kosztować fortuny, a blog ma reprezentować, to co ja przygotowuję na codzień:)
UsuńWczoraj wypróbowałem Twój przepis , składam pokłony!!!!! Genialny przepis wszystkich obecnych na tej uczcie po prostu zamurowało. Czekam na więcej podobnych przepisów.
OdpowiedzUsuń