sobota, 22 września 2018

Żytnie grzanki z serem pleśniowym, rukolą i figami

Jeżeli brakuje Ci pomysłu na kolację, to polecam iść do sklepu po kilka składników i przygotować tę sezonową wersję grzanek z serem pleśniowym, figami i rukolą. Całość smakuje po prostu obłędnie! Słodka figa przełamuje charakterystyczny smak sera oraz lekko orzechowej rukoli.  Podaj do nich białe wytrawne wino, a jestem pewna, że tą kolacją zdobędziesz serce i podniebienie swojego partnera. W dodatku przygotujesz ją w kilka chwil z czasem pieczenia. 


Składniki na 1 porcję:
2 kromki chleba żytniego na zakwasie
1 figa
30g sera z niebieską pleśnią
Mała garść rukoli

Przygotowanie:
  1. Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.  
  2. Na chleb ułóż cienko pokrojone plasterki sera pleśniowego. Zapiecz 20 minut w 180 stopniach. 
  3. Następnie posyp umytą i osuszoną rukolą. Na wierzch ułóż pokrojone na plasterki figi.
Smacznego,
Anulla

7 komentarzy:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)