Owsianka w formie ciasta to ciekawa alternatywa na
śniadanie, wycieczkę lub po prostu do pracy. Do jego przygotowania użyłam płatków
owsianych oraz mąki owsianej, smak przełamałam wiśniami i wzbogaciłam dodatkiem mąki migdałowej. Świetnie pasują także wiórki kokosowe. Oczywiście możecie dać do środka inne owoce np. maliny lub borówki. Polecam szczególnie te kwaśniejsze. W dodatku, jest ono proste i szybkie w
przygotowaniu, nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności ani sprzętów.
Wystarczy jedynie miska i łyżka, a cała trudność polega na wymieszaniu
składników i odstawieniu ciasta do napęcznienia. Mąka owsiana i płatki owsiane
chłoną wodę i staje się ono dzięki temu gęstsze.
2 szklanki płatków owsianych (240g)
1 szklanka mąki owsianej (110g) lub innej np. orkiszowej,
pszennej pełnoziarnistej, zwykłej pszennej
0,5 szklanki mąki migdałowej (50g) lub wiórków kokosowych
1 szklanka mleka (zwykłe lub roślinne np. migdałowe,
owsiane) lub więcej jeżeli ciasto będzie za suche
3 łyżki lub więcej miodu (lub innego słodzidła np.
ksylitolu)
2 jajka (L)
250g wydrylowanych wiśni (poza sezonem mrożone, ale
rozmrożone)
3 łyżki (45g) oleju kokosowego lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Opcjonalnie aromat waniliowy lub migdałowy
Przygotowanie:
- Olej kokosowy lub masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia.
- Płatki owsiane, mąkę owsianą i migdałową (lub wiórki kokosowe) oraz proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą. Wlać mleko i wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać przestudzony olej i słodzidło oraz aromat, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut by masa napęczniała.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać 2/3 masy na spód. Ułożyć wydrylowane wiśnie, a na wierzch wyłożyć pozostałą masę.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego,
Anulla
Wszystkie ciasta z wiśniami świetnie smakują ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i zdrowe ciacho☺
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Owsianka w formie ciasta to super śniadanie, szczególnie na drogę ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
pycha:)
OdpowiedzUsuńOstatnio też lubuję się w zdrowszych wypiekach i często podmieniam mąkę pszenną na tą pełnoziarnistą, orkiszową czy owsianą. Do tego tak jak u Ciebie sezonowe owoce i deser gotowy:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto :) Mam ochotę na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zdrowe ciasto. Lubię takie szybkie, proste i pyszne przepisy :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i pyszne! Dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto ! Moje smaki zdecydowanie :D Marzy mi się właśnie jakieś ciasto albo muffinki właśnie z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńKwaśność wiśni super musiała pasować do ciasta :)
OdpowiedzUsuń