sobota, 12 sierpnia 2017

Domowa przyprawa do drobiu

Obiecałam pokombinować z domową mieszanką przypraw, a że w planach miałam grillowane mięso z piersi z kurczaka, więc wreszcie się za nią wzięłam, by przy okazji móc ją przetestować.
Korzystając z domowych mieszanek macie pewność, że ma taki skład jaki właśnie chcecie, a niestety w gotowych tego typu produktach potrafią być ukryte różne niespodzianki, o których nawet często nie pomyślimy. Ponadto, wychodzą taniej, a nie napracujecie się przy nich. Ja i tak kupuję spore ilości różnych przypraw, a ich wymieszanie zajmuje mi dosłownie chwilę. Dając do przyprawy sól, nie musicie już później dodawać soli do mięsa, jeżeli zaś ją pominiecie to pamiętajcie, aby posolić kurczaka. Ja do zamarynowania 1 kg piersi z kurczaka użyłam 2 pełne łyżeczki domowej mieszanki, by uzyskać efekt dobrze doprawionego mięsa.


Składniki:
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
½  łyżeczki granulowanego czosnku
¼ łyżeczki imbiru w proszku
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Przygotowanie:
  1. Wszystkie przyprawy wsypać do małego i suchego słoiczka. Zakręcić. Energicznie potrząsnąć, aby się dokładnie wymieszały.
Smacznego,
Anulla

20 komentarzy:

  1. Ja również sama robię mieszanki przypraw :) Są lepsze od gotowców :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też robię różne mieszanki przypraw w domu. Czy to do mięs, ryb, warzyw. Takie domowe są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, ciekawy pomysł. Ja zwykle używam gotowych mieszanek, ale ze sprawdzonych ekologicznych sklepów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo fajnie.
    Z wielką przyjemnością bym wypróbowała! :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak domowa, sprawdzona a przede wszystkim pozbawiona chemii przyprawa. Coraz częściej sama robię co mogę, żeby nie kupować gotowych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie domowe mieszanki przypraw są najlepsze 😃

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wyobrażam sobie jakie pyszne mięso jest w takich przyprawach:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny zestaw :). My w domu od dawna nie używamy kostek rosołowych, tylko robimy mieszankę przypraw, która jest potem bazą na bulion :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis super :) Zamiast kupować gotowce z glutaminianem i tysiącem innych chemicznych ulepszaczy, taka domowa przyprawa jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sama zawsze komponuję przyprawy. Dawno minęły czasy, gdy kupowałam gotowe mieszanki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie byśmy użyły nie tylko do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyprawy bez chemii to jest to, można już takie kupić jednak zrobić w domu to dopiero frajda, smak i zapach ;) super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, skorzystam na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)