czwartek, 7 kwietnia 2016

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym

Nie ma pewnie osoby, która nie znałaby tego przepisu, choćby za sprawą gotowych sosów słoikowych. Jednak domowa wersja nie dość, że jest o wiele zdrowsza, to i lepsza w smaku. Po prostu sprawdza się tutaj zasada - wiemy, co jemy. Pewnie jeszcze jakiś czas odkładałabym wstawienie tego przepisu na bloga, gdyby nie namowy koleżanki. Tak więc poniżej przedstawiam Wam swoją wersję na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Składniki na 5-6 porcji:
800g piersi z kurczaka
1 cebula
1 marchewka
¾ szklanki pędów bambusa z puszki lub słoika
5-6 plastrów ananasa z puszki (ok. 2/3 puszki)
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszeczka
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
½ łyżeczki imbiru
¼ papryczki chili lub ostra papryka w proszku
Sól, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
¾ szklanki syropu z ananasa z puszki
200 ml passaty pomidorowej (przecieru)
3 łyżki octu ryżowego
1 czubata łyżka cukru trzcinowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Przygotowanie:
  1. Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. 
  2. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka wraz z cebulą i marchewką. Dodać sos sojowy, imbir, pokrojoną papryczkę chili (lub paprykę w proszku) oraz sól i pieprz. Podsmażyć. 
  3. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki. Smażyć je ok. 2 minut (ja lubię jak papryka jest taka al dente).  Potem dodać pędy bambusa, ananasa pokrojonego w kostkę i odsączoną kukurydzę. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę z palnika.
  4. Sos: do miski wlać syrop z ananasa. Wsypać do niego mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą. Za pomocą trzepaczki połączyć składniki. Następnie dodać  passatę, cukier, ocet ryżowy i posiekany ząbek czosnku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.
  5. Tak przygotowany sos wlać na patelnię do mięsa z warzywami. Gotować kilka minut do zgęstnienia. Jeżeli sos będzie wg Was za mało słodki to dodajcie więcej cukru lub pozostałego syropu z ananasa. Natomiast gdy będzie za mało kwaśny to dodajcie więcej octu. Z kolei papryczka chili ma dawać tylko delikatną ostrość tj. podkreślić słodko – kwaśny smak. Nie jest to pikantne danie. Jeżeli wolicie bardziej ostrą wersję, dajcie po prostu więcej chili.
  6. Podawać z ugotowanym ryżem. Najlepszy wg mnie będzie basmati lub jaśminowy.

Smacznego,
Anulla

23 komentarze:

  1. Bardzo lubię tak przyrządzonego kurczaka. Ale masz rację, nie ma to jak domowa wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z moich ulubionych. Jeszcze podany tak, jak w chińskiej restauracji - super. Muszę też tak podać ryż przy najbliższym posiłku z jego udziałem. Efektownie to wygląda. Pozdrowionka i miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A właśnie się zastanawiałam co zrobić w sobotę na obiad :)
    Tylko chyba zastąpię ananasa z puszki świeżym ananasem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bosko! A co domowe to najlepsze ;)
    Pozdrawiam i zapraszam po inspiracje do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię bardzo i nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam, Dziękuję za przypomnienie o jego istnieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie przepadałyśmy za gotowymi daniami słodko-kwaśnymi ale domowe to co innego :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo pysznie.. i te kolory!

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy sos musi być bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Biorę w ciemno, nie ma to jak własny sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczak z warzywami w aromatycznym sosie to danie, któremu nigdy nie odmówię :) Już od dawna nie jem "słoikowych" sosów, stąd daje plusika za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie połączenia. Dzisiaj robiłam kurczaka w sosie pomarańczowym, istna bajka ;)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)