sobota, 13 lipca 2013

Kapustnik

Ostatnio na wszystko brakuje mi czasu, a do tego jeszcze mam parę dylematów na głowie, więc różnie wstawiam posty, ale obiecuję, że będą się one w miarę systematycznie pojawiać. Dlatego dziś chcę Wam przedstawić kolejny przepis zainspirowany blogiem, z którego zaczerpnęłam pomysł na portugalskie ciastka. Oczywiście i tym razem nie zawiodłam się, dlatego od teraz danie wchodzi na stałe do mojego menu. Można je przygotować praktycznie przez cały rok, gdyż zawiera produkty łatwo dostępne o każdej porze roku. Ponadto, nie napracujemy się przy nim za bardzo, a uzyskamy syty obiad, który zadowoli nie jedną osobę, gdyż smakiem przypomina risotto z dodatkiem kapusty. Możecie użyć także dowolnego mięsa, ale pamiętajcie, że wtedy wydłuży się czas przygotowania potrawy.


Składniki:
1 mała kapusta – młoda lub stara
200 g ryżu (dowolny ulubiony)
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
3 podudzia/pałki z kurczaka, ewentualnie  1 nieduża podwójna pierś z kurczaka lub inne mięso
Sól
pieprz
Olej roślinny
1-2 liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Koncentrat pomidorowy (mała puszeczka) – jakieś 1,5 łyżki
Bulion warzywny lub drobiowy – ok. 400 ml

Przygotowanie:
  1. Podudzia lub pałki pozbyć kości, pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do rondla.
  2. Następnie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Przełożyć do mięsa.
  3. Kapustę posiekać, dodać do reszty składników. Podlać bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dodać ryż w proporcji 1:2 (100g ryżu na 200 ml wody/bulionu). Gotować do miękkości ryżu mieszając, aby nie przywarł do garnka.
Smacznego,
Anulla

34 komentarze:

  1. bardzo ciekawa propozycja. Zanotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy się jeszcze nie spotkałam z takim daniem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo intrygujące, patrzę i nie mogę się zdecydować czy bardziej mi gulasz przypomina, czy risotto, czy może bigos, albo jeszcze coś innego? W każdym razie na pewno pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fakt danie jest nietypowe, ale bardzo smaczne i szybko się je robi:)

      Usuń
  4. Musze koniecznie wypróbować, na pewno było bardzo smaczne. Ale troszkę w innym terminie, bo przyjechała moja siostra z Kanady i jadę jutro do mamy i nie wiem kiedy wrócę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też się bardzo cieszę.
    Stęskniłam się za blogowaniem<3

    OdpowiedzUsuń
  6. 1sze słyszę o takim daniu, ale wygląda mega :D i te składniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne połączenie kapusty,kurczaka i ryżu,danie proste i z pewnością pyszne,będę musiała zaczerpnąc pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, lubię dania jednogarnkowe choćby dlatego, że pozwalają zaoszczędzić czas :-)
    właśnie zagłosowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, doskonale wiem jak cenny potrafi być czas i jak ważna jest jego dobra organizacja:) Ciągłe życie w biegu to chyba już standard u mnie, nie lubię być bierna.

      Usuń
  9. Jestem na tak, bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajne danie , mi też się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. też jestem za! dania jednogarnkowe są super

    OdpowiedzUsuń
  12. Takim daniem to można się najeść do syta:) Super pomysł na szybki obiad.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe, muszę spróbować zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sycące i całkiem łatwe w przygotowaniu- już je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajna nazwa i fajna potrawa. Jednogarnkowe dania rządzą!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy, inspirujący przepis :) Chętnie wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawe i bardzo intrygujące połączenie smaków! Podoba mi się :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajna potrawa, chętnie bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  19. ciekawa propozycja, spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda intrygująco i bardzo chętnie wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawy pomysł :) Kapustnik wygląda bardzo zachęcająco :))

    OdpowiedzUsuń
  22. hmmm, ominęłabym mięso, dodałabym kminku (bo uwielbiam go z kapustą) i tak bym zjadła, aż by mi się uszy trzęsły.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kminek z kolei używam w śladowych ilościach, gdyż średnio za nim przepadam.

      Usuń
  23. No no, fajny obiadek na ciepło i przede wszystkim na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  24. No, no... Ciekawy ten kapustnik. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Chętnie skusiłabym się na taką wersję bez mięsa... jednogarnkowe potrawy... oj lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Oj a taka kapustka za mną chodzi od jakiegoś czasu. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)