sobota, 20 lipca 2013

Cukinia/bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Sezon warzywno-owocowy w pełni trwa, więc staram się wykorzystywać dobrodziejstwa natury póki jeszcze są. Przez to czasami wręcz ciężko mi się zdecydować, na co mam większą ochotę, więc tym razem postanowiłam zrobić 2w1. Później stwierdziłam, że nawet dobrze, że tak wyszło, gdyż cukinię i bakłażana faszeruję w ten sam sposób, więc przy okazji przedstawię Wam to w jednym poście.
Ciekawa również jestem, czy też miewacie czasami takie problemy, że najchętniej to zjedlibyście dwie rzeczy po trochu, a tu trzeba coś wybrać? Poza tym faszerowane mięsem warzywa to idealny obiad na kompromis z mężczyznami - warzywa są, ale mięso też jest i każdy zadowolony. Ode mnie dostało to miano dyplomatycznego posiłku :)


Składniki na 2 osoby:
2 większe cukinie lub2 bakłażany ( u mnie 1 cukinia i 1 bakłażan)
400g mięsa mielonego drobiowego
1 cebula
1 średni pomidor lub pół puszki pomidorów
15 dag pieczarek
10 dag sera żółtego
Sól
Pieprz
Bazylia
Oregano
Ok. 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę. Cukinię/bakłażana przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić  w kostkę.
  2.  Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na niej, pieczarki, cebulę, mięso i miąższ. Posolić i popieprzyć do smaku. Pod koniec smażenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora (uprzednio go sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się nasienia) lub pomidory w puszce. Gdy pomidor się rozpadnie doprawić bazylią, oregano i ostrą papryką.
  3. Farsz wyłożyć do połówek cukinii lub bakłażana. Posypać je startym serem żółtym. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Położyć na niej warzywa. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.
Smacznego,
Anulla

44 komentarze:

  1. lubię i cukinię i bakłażana, choć w wersji faszerowanej może troszkę mniej, ale grillowane bardzooo

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam dwóch nadziewanych warzyw jednocześnie. Nie miewam raczej dylematów, o których wspominasz. Jak mamm ochotę na jakąś rzecz, to tylko na nią, a nie na jeszcze inną razem z nią :)
    Z mięsem też nie mam dylematów, bo mój mężczyzna choć mięso lubi, to może długo funkcjonować bez niego, podobnie jak ja. Tak wiec to mit, że prawdziwy mężczyzna musi mieć codziennie kawał mięcha na obiad :)

    A takie bakłażany czy cukinie to faktycznie, najczęściej nadziewa się mięsem. Kiedyś robiłam tylko takie, a potem zachciało mi się eksperymentów i teraz cuda w nich zapiekam :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tylko pozazdrościć mężczyzny, który potrafi się obyć bez mięsa:) mój brat jeszcze jako tako, ale dla A. mięso to podstawa:P równie dobrze można nadziać jedno, ale zrobiłam dwa:)

      Usuń
  3. Cukinię już robiłam, ale bakłażana jeszcze nie. Pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  4. cukinia to moje ulubione warzywo :) uwielbiam taka faszerowana wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam podobne, fajny pomysł i bardzo fajny smak.

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł, ja do tej pory robiłam z farszem jak do gołąbków, ale ten też mi się bardzo podoba, a tak w ogóle to bardzo lubię cukinię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z farszem jak do gołąbków muszą być równie pyszne:) zresztą u mnie pomysłów więcej niż czasu:P

      Usuń
  7. Oj tak! Faszerowane warzywa jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacja i to jest fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja dziś 1szy raz jadłam cukinię, meega :D
    faszerowane? Spróbujemy na dniach, na peewno :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście nawet wolę cukinię niż bakłażana, więc często ona u mnie gości na stole, robiłam z niej zapiekanki, faszeruję, albo stanowi dodatek do dań, a teraz jest bardzo tania, więc warto z niej korzystać:)

      Usuń
  10. Ja też często mam ten sam problem - ja gustuję w warzywnych daniach w faceci - jak to faceci - wolą konkrety, czyli mięcho. Ja zazwyczaj wtedy robię leczo ale wiecznie nie można jeść tego samego (choć bardzo je lubię) i faszerowane warzywa to także strzał w dziesiątkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego ja staram się zawsze jakoś łączyć warzywa i mięso. Sama na wegetarianizm bym nigdy nie przeszła, ale jeść samo mięcho to też nie, lubię warzywa i mogą stanowić dla mnie większą część posiłku w przeciwieństwie do mężczyzn, którzy muszą mięć kawał mięcha, a warzyw może nie być:P Leczo bardzo lubię, ale w tym sezonie jeszcze nie robiłam. Ja też do zapiekanek przemycam dużą ilość warzyw:)

      Usuń
  11. pysznie wygląda! chyba poszukam kabaczka w ogródku:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje cukinie na działce już dojrzewają, więc na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, ja tez mam różne nadzienia na cukinię, i zawsze każdy mi bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam :) chociaż sama jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dawno już nie robiłam faszerowanej cukinii. Może się skuszę w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię tak faszerowana cukinię :) bardzo często latem jadamy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. zapomniałam o nich kompletnie, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. nigdy nie jadłam faszerowanych warzyw, muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Bakłażany nie przemawiają do mnie za bardzo, ale taką faszerowaną cukinię bardzo chętnie bym zjadła, pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny taki dyplomatyczny posiłek ;) Lubię zaówno cukinię, jak i bakłażany. Lubi,e też kabaczki, więc faszeruję też wszystko ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  21. Faszerowaną cukinię uwielbiam! Bakłażana mniej, szukam na niego innego patentu

    OdpowiedzUsuń
  22. kocham!
    jedno z moich ukochanych letnich dań:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Z uwagi na to, ze nie jem mięsa, nafaszerowałabym ryżem albo jakimś kuskusem .... albo co Ty byś jeszcze dołożyła???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może dla odmiany zapominana często kasza gryczana np. z pieczarkami:)

      Usuń
  24. Dla mnie bomba! Pyszny pomysł na niebanalny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam faszerowane warzywa, Twoja propozycja bardzo fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Letnie i lekkie danie- pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Faszerowane warzywa są super! wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Robiłam bakłażana nadziewanego warzywami mięsem mielonym z kurczaka w niedzielę, ale przepis dopiero będzie. Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  29. Takie nadziane cukinie i bakłażany to teraz świetny pomysł na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. faszerowaną lubię cukinię, a bakłażana wolę w plasterkach i przełożonego mięskiem i sosami w formie zapiekanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Od czasu jak polubiłam się z cukinią próbuję przyrządzać ją na rózne sposoby, Twój równiez przypadł mi do gustu, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Też takie robię. Teraz przymierzam się do faszerowanej cukinii. Pozdrowienia A

    OdpowiedzUsuń
  33. Cukinie już robiłam nadziewaną mięsem zapiekaną z serem mozzarellą ale z bakłażanem jeszcze nie eksperymentowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)