niedziela, 9 lipca 2017

Czekoladowy jagielnik z czereśniami

Ostatnio po raz kolejny stwierdzam, że sklepowe słodycze już nie są dla mnie. Coś mnie skusi, a potem tylko żałuję - zamiast zachwytu, ubolewam, że jest za słodkie, dlatego zdecydowanie wolę przygotować coś słodkiego w domu. Do jagielnika przymierzałam się już jakiś czas, ale w innym wydaniu, ale jak to u mnie bywa czasami te plany się zmieniają i mamy czekoladowy jagielnik z czereśniami, który podpatrzyłam u Owsianej.  Do oryginału wprowadziłam jednak trochę zmian, zmniejszyłam proporcje, gdyż przygotowałam go w mniejszej foremce. Dałam także mniejszą ilość daktyli, wolę mniej słodkie łakocie, jeżeli zaś wolicie słodsze dajcie więcej, próbując masę, by dostosować ten poziom pod siebie.


Składniki na foremkę o średnicy 18 cm:
Spód:
¾ szklanki płatków owsianych górskich (lub bezglutenowych)
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju kokosowego (lub masła)
10 suszonych daktyli lub więcej

Masa czekoladowa:
100 g kaszy jaglanej
250ml mleka (krowie lub roślinne)
50-100g daktyli  (w zależności jak słodko lubicie, ja dałam mniej)
150ml mleczka kokosowego z puszki
25 g kakao gorzkiego

Dodatkowo:
Ok 100-150g wydrylowanych czereśni do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Spód: Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć ok 15-20 minut. Płatki owsiane zblendować (drobno, ale nie na pył). Dodać kakao, wiórki kokosowe, odsączone daktyle i rozpuszczony olej kokosowy. Ponownie zblendować na gładką masę. Spód tortownicy wysmarować tłuszczem. Wyłożyć gotową masę. Wstawić do lodówki.
  2. Do garnka wlej mleko, dodaj opłukaną kaszę jaglaną Gotuj ok 20 minut na małym ogniu. Zostaw pod przykryciem na dodatkowe 10-15 minut. Między czasie daktyle zalej wrzątkiem i namocz ok. 15-20 minut . Po tym czasie dodaj kakao, odsączone daktyle oraz mleczko kokosowe (lepiej dać najpierw mniej mleczka, i gdy masa będzie za gęsta stopniowo dodać więcej, masa ma być dość gęsta, a wszystko zależy od kaszy ile płynu pochłonie). Dokładnie zblenduj. Im bardziej zblendowana i aksamitna masa, tym lepsze ciasto. 
  3. Gotową masę jaglaną wylej na wcześniej przygotowany spód. Udekoruj czereśniami. Włóż ciasto na noc do lodówki.
Smacznego,
Anulla

23 komentarze:

  1. Cudowny <3 Też od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia czekoladowego brownie z kaszy jaglanej :D I też myślałam nad tym, żeby je urozmaicić dodatkiem jakiś pysznych owoców, wiśnie to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny!
    Nie sposób się nie skusić na takie smakołyki!
    Woow! Jak apetycznie wygląda.
    Rewelacja :) Lubię czereśnie.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :) Czekoladowy smak i wiśnie świetnie się komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Samą masę czeko mogłybyśmy wyjadać łyżkami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jadłam tylko ciasto jaglane z jabłkami. Ciekawa jestem jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować ciasta jaglanego. Brzmi i wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale tu pysznie i zdrowo u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciacho, porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny, chętnie bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem Ci, że z tymi sklepowymi słodyczami mam podobnie. Jedyne co to jeszcze czekolada Milka mnie zadowala, ale poza tym zupełnie nic. Jagielnik zapowiada się super. Takie połączenie musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały, chętnie bym zjadła! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mi smakuję tego typu ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny jagelnik ;) Bardzo uwielbiam truskawki cieście ;)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  14. Mnie ciągle słodycze sklepowe smakują, ale myślę, że Twój jagielnik polubiłabym bardziej - wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja ostatnio słodycze sklepowe kupiłam jakieś parę lat temu. Już dawno je odstawiłam na rzecz domowych słodkości :)
    Takie czekoladowy jagielnik to świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A można czymś zastąpić mleczko kokosowe z puszki albo całkiem je pominąć - chętnie bym wypróbowała ciasto, ale już nie chce mi się lecieć do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zastąpić zwykłym mlekiem lub roślinnym (nie wiem jakiego używasz). Po ugotowaniu kasza jest blendowana na budyń, możesz spróbować zblendować samą kaszę bez mleka i jak będzie za gęste wtedy dodać trochę zwykłego mleka, masa i tak ma być gęsta, bo do masy nie idzie już nic więcej :)

      Usuń
    2. Zastąpiłam mlekiem krowim i wyszło ok. Goście bezglutenowi byli zachwyceni. Czereśnie zastąpiłam wiśniami a wiórki kokosowe orzechami nerkowca. Pyszne ciasto :)
      Dzięki za pomoc :)

      Pozdrawiam :)

      Ola

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)