wtorek, 18 kwietnia 2017

Kurczak tikka masala

To jedno z tych dań, które zna prawie każdy. Nie wymaga wiele wysiłku w jego przygotowaniu, a jest doskonale aromatyczne i przygotowuje się szybko. Możecie je podać z chlebkami naan, białym ryżem lub tak jak ja z czarnym.  W chłodne dni także doskonale Was rozgrzeje!
Inspiracja: karmelowy.pl


Składniki na 4 porcje:
4 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
500 ml przecieru pomidorowego/pomidory z puszki
1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę
1 -2 świeże papryczki chili, pokrojone w paseczki (dałam 1)
3 cm kawałek świeżego imbiru,obrany i drobno posiekany
3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżka brązowego cukru
½ łyżeczki kolendry mielonej w proszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego
Opcjonalnie Garść świeżej kolendry do podania
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj papryczki chili, imbir i czosnek i smaż przez 2-3 minuty.
  2. Dodaj chili w proszku, kurkumę, kolendrę, garam masalę i cukier, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty, by wydobyć aromat z przypraw.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier/pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów.
  4. Do drugiej patelni wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony.  Odrobinę posól i popierz do smaku. Przełóż go do patelni z sosem. Gotuj przez kilka minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  5. Wymieszaj delikatnie jogurt i podawaj danie z ryżem, posypane kolendrą.
Smacznego,
Anulla

20 komentarzy:

  1. Masz rację, to wspaniałe danie na taką właśnie kapryśną i zimną pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tak przyrządzonego kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Super! Wiele dobrego słyszałam o tym przepisie. Jadłam chyba tylko raz w życiu. Muszę zrobić w domku.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe jak smakuje, oj dawno nie byłam u ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wstyd się przyznać, że nie jadłam nigdy takiego kurczaka :) muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie i wyraziście. Cudowne danie! Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. zimą często robię, bardzo lubię : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda to danie. Czarny ryż mam gdzieś zachomikowany w szafeczce, więc muszę go wygrzebać i zrobić sobie taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam wspaniałe danie, moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak przygotowanego kurczaka mogę jeść i jeść. Pyszne danie, dobre na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ulala, cudoo <3 ale bym zjadła :) uwielbiam tak podanego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. tym obiadem trafiłaś w 100% w mój gust!

    OdpowiedzUsuń
  14. Też byśmy najchętniej zjadły tego kurczaka z dzikim ryżem :D Pycha

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności, chętnie bym wcięła taką porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczne danie :) Czarny ryż jest bardzo smaczny, a ponadto zawiera składniki pokarmowe.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)