niedziela, 16 sierpnia 2015

Pulpety z indyka w sosie cukiniowo-marchewkowym z koperkiem

Kiedyś już Wam pisałam, że lubię urozmaicać sosy do pulpetów. Lubię klasykę, lecz gdy tylko mogę staram się ją zmieniać. W szczególności, że pulpety to takie wdzięczne danie, pasujące do wielu smaków. Na blogu mogliście już zobaczyć wersję porową, indyjską, meksykańską, a tym razem proponuję delikatny sosik cukiniowo-marchewkowym.


Składniki na 2 porcje:
na sos:
½ większej cukinii lub 1 mała
1 marchewka
½ pęczka koperku
małe opakowanie śmietany 18% (200g)
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Usmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą do smaku. Dodać śmietanę. Chwile gotować. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.

Pulpety:
300g mięsa mielonego z indyka
1 ząbek czosnku
½ małej cebuli
garść bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku.

Przygotowanie:
Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa z pozostałymi składnikami. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Formować pulpety. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut.

Smacznego,
Anulla

21 komentarzy:

  1. Pyszne pulpety, fajnie je połączyłaś z tym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te pulpety to całkiem niezły pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o ja ciieeee ! chcę taki obiad na dzisiaj! pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny miałaś obiad, podoba mi się sos z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne pulpeciki. Idealne na obiad. I w dodatku z moją ukochaną cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obiadek idealny :) A pulpeciki pewnie palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny musi być ten sos :) Aż ślinka leci na widok tych pulpecików! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Smakowicie się prezentuje:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wracam właśnie z wakacji i chętnie wpadłabym na taki smaczny obiad do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dla mnie to wszystko na tym talerzu do siebie pasuje. Zjadłabym z przyjemnością taki obiad.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie, lekko i smakowicie, uwielbiam tak :) !

    OdpowiedzUsuń
  12. Na dzisiejszy niedzielny obiad w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pyszny obiadek, fajne delikatne pulpety i sosik mega zdrowy. Bardzo mi się podoba cały twój talerz.Połączenia smaków pycha

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)