czwartek, 30 kwietnia 2015

Domowa granola

Jeśli najczęściej na śniadanie jadacie musli z jogurtem lub mlekiem to ten przepis jest dla Was idealny. Domowa granola nie ma sobie równych, te sklepowe mogą się schować. Poza tym zawierają mnóstwo cukru i innych zbędnych dodatków. Domowa zaś roznosi niezwykły aromat podczas pieczenia, a jej składniki możemy dowolnie modyfikować.


Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
100g suszonej żurawiny
½ szklanki łuskanych ziaren słonecznika
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki fistaszków bez soli
4 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  1. Suche składniki: płatki owsiane, ziarna słonecznika, wiórki i orzechy wymieszać ze sobą. 
  2. Miód połączyć z olejem. Wymieszać z suchymi składnikami tak aby suche składniki zostały oblepione. 
  3. Na blachę od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia. Wysypać masę. Rozłożyć po całości blaszki. 
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 10 minut. 
  5. Następnie dodać żurawinę. Przemieszać. Nawet jakbyście pomijali żurawinę to po 10 należy składniki przemieszać. Piec kolejne 10 minut do złotego koloru.
Smacznego,
Anulla

29 komentarzy:

  1. Takie śniadanie to ja rozumiem :) pysznie i jak zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Granola jest zawsze obecna w mojej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu i ja zrobić, ale najpierw muszę móc ją jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, śniadanie u mnie to przeważnie chrupkie pieczywo z awokado i warzywami. Ale co kto lubi.
    Jogurt/mleko z płatkami owsianymi i innymi cudami często jem wieczorem - wtedy mam czas, by zjeść je spokojnie, bez pośpiechu.

    OdpowiedzUsuń
  5. domowa granola nie ma sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  6. I taka jest najlepsza. Lubie takie batoniki domowe musli.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, często robię, a fakt, że można różnie komponować składniki sprawia, że granola nigdy się nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. domowa.. <3 najlepsza!
    A jakie śniadanie z nią udane!

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i łatwe w wykonaniu. Jak już skończymy remont to muszę wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wierze Ci na słowo, że jest smaczna. Bo takich rzeczy nie jadam (nie lubię mleka).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, to może świetnym zamiennikiem byłoby mleko/napój sojowy? wtedy byś nie musiała sobie odmawiać takich pyszności :) można też spróbować zrobić w domu mleko kokosowe (z wiórków) :)

      Usuń
  11. Domową bardzo lubię, kupne są dla mnie przesłodzone

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny dodatek do mleka i jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. domowa najlepsza :) i fistaszki moje ukochane <3

    OdpowiedzUsuń
  14. komentowałam na FB już, ale tu podziwiam dalej:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Domowa najlepsza, twoja bez cukru do tego. Kopiłaś mnie twoją wersją i fistaszki w niej się schowały :-) pycha

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie robiłam, zamiar mam, ale jakoś mi schodzi :( Bardzo lubię granolę ;))

    OdpowiedzUsuń
  17. Granola domowa jest najlepsza,smak jest wspaniały;)

    OdpowiedzUsuń
  18. I to jest właśnie to, robisz sama i wiesz co jesz :)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam - kupna się chowa:)

    OdpowiedzUsuń
  20. wreszcie muszę zrobić, bo zabieram się, ale jakoś mi nie po drodze...

    OdpowiedzUsuń
  21. mniam! najlepsza! Kocham domową granolę!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)