niedziela, 26 października 2014

Potrawka ryżowa z soczewicą i dynią w pomidorach

W tym roku wykorzystuję dynię częściej aniżeli w tamtym roku. Ostatnio gości przeważnie u mnie w wersji wytrawnej, w postaci dodatku do sosów, zup czy jak teraz potrawki. Jedyny jej minus to obieranie. Niestety najłatwiej jest dostać w sklepach tę odmianę, która wymaga tej czynności.
Koniec marudzenia na kwestię skórki dyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku.


Składniki na 4 porcje:
2 łyżki oleju roślinnego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
350 g mielonego mięsa dowolnego
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki cząbru (w oryginalne był kmin rzymski)
po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, kolendry
½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
100 g ryżu, 1 torebeczka
1 szklanka czerwonej soczewicy
3 szklanki bulionu
2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni - ok. 0,5 kg dyni
1 puszka pomidorów

Przygotowanie:
  1. W rondlu, na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy, chwilę podsmażyć.
  2. Dodać ryż i soczewicę oraz dynię pokrojoną w kostkę, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać puszkę pomidorów. Wymieszać i gotować około 15 minut do miękkości ryżu i soczewicy.
Smacznego,
Anulla

39 komentarzy:

  1. Z wielką ochotą spróbowałabym tej potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No no, brzmi ciekawie :) I aromatycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe danie :) ja jeszcze nigdy nie robiłam nic z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niestety nie jestem wielką fanka dyni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze rok temu też tak mówiłam, jako dodatek do ciast czy sosów albo potrawek mi bardzo odpowiada :)

      Usuń
  5. A ja odwrotnie. W tym roku za dynię się nie brałam, bo zachorowałam, ale myślę, że to nadrobię. Kto wie, może właśnie Ty mnie zainspirowałaś....

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, ależ pyszne i oryginalne danie, z chęcią bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne smaki :) Ja w tym roku też nie robiłam nic z dyni, ale muszę kupić i coś upichcić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na jesienne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawi mnie smak tej potrawki, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyczuwa się orientalność przypraw w smaku, idealna na chłody :)

      Usuń
  10. Z dyni mogę jeść wszystko :) Takiej propozycji bym nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny sposób na dynię, myślę, że warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne połączenie smaków! Ja ostatnio robiłam zupę z dyni z czerwoną soczewicą!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też fajny pomysł! :) a dyniowa zupa też za mną chodzi :)

      Usuń
  13. Mniam jakie to musi być pyszne :-) uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. mam dwie dynię, na pewnooo zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakoś jeszcze nie jadłam dyni, i szczerze mówiąc nie mam takiej potrzeby. Ale gdyby ktoś mnie poczęstował to pewnie bym nie odmówiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto spróbować, ja powoli coraz większą sympatią ją darzę :)

      Usuń
  16. Pycha, ja od dwóch lat działam na hokkaido - nie trzeba obierać. Wcześniej piekłam dynię ze skórką w piekarniku - po upieczeniu niemal sama schodziła

    OdpowiedzUsuń
  17. Dynia wszędzie króluję:-) Świetny pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przyznam, że takiej potrawki jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo mi się podoba taka potrawka, mniam. z chęcią bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  20. podoba mi się to danko:) chetnie wypróbuję u siebie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak to fajnie że można znaleźć tyle ciekawych przepisów na dynię. Bardzo fajny pomysł i mam wrażenie że gatunek dyni nie ma tu większego znaczenia, jest to super warzywo a Twoja wersja bardzo interesująca :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super, widzę że u Ciebie tez sezon na moje ulubione dynie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja jeszcze dyni nie dopadłam, a tu widzę, że taka fajna potrawka do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaka zdrowa wersja potrawki, bardzo lubię dynię i soczewicę. Porywam talerz bo to co zdrowe bardzo sobie cenię :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Soczewicę po prostu kocham, więc przetestuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. U mnie najczęściej dynia na słodko, ale teraz mam nową inspirację - super :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Dynię uwielbiam więc potrawka by mi na pewno smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  28. pyszny sposób na dynię :-) też kiedyś robiłam sos z dynią i bardzo nam smakował :-)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)