poniedziałek, 13 października 2014

Wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i mascarpone

Z mięsami lubię eksperymentować i odkrywać nowe połączenia smaków. Tym razem padło na czosnek, który gra tutaj główne skrzypce, gdyż jego spora ilość w połączeniu ze szpinakiem i delikatnym serkiem oraz chili dają niezwykłe doznania smakowe. Wg A. to jedno z najlepszych dań, jakie przygotowałam :) 
Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Marta – gotuje.


Składniki na 4-5 porcji:
3 łyżki oleju rzepakowego
Opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
800 g schabu
sól, pieprz
10 ząbków czosnku
1 liść laurowy
1 łyżka suszonego tymianku
½ łyżeczki pieprzu cayenne (w zależności jak ostro lubicie)
½ łyżeczki suszonej bazylii
Opakowanie serka mascarpone (250g)

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć szpinak, dodać odrobinę soli. Smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podsmażony szpinak odcedzić za pomocą durszlaka. Schab pokroić w kostkę (ok. 3×3 cm), doprawić solą i pieprzem.
  2. Patelnię, na której smażyliśmy szpinak, przetrzeć papierowym ręcznikiem i podgrzać na niej olej rzepakowy. Na rozgrzany olej przełożyć kawałki schabu i podsmażać je na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Do mięsa dodać drobno posiekany czosnek, listek laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać.
  3. Dodać podsmażony szpinak do patelni z mięsem. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie patelnię zdjąć z ognia i do podsmażonych składników dodać serek mascarpone. Delikatnie wymieszać, tak aby serek się całkowicie rozpuścił. Na koniec dodać suszoną bazylię oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego,
Anulla

31 komentarzy:

  1. o kurka.. nie powiem-pociekła mi ślinka na myśl o tym daniu :)
    Wygląda bajecznie.. no i szpinak z mascarpone-uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam się, że takie połączenie składników to mój ulubiony zestaw. Szpinak, czosnek... i cała reszta. To bajka. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis i fajne połączenie smaków. Super danie. Zjadłabym odrobinkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za pyszności, a że jestem miłośniczką szpinaku więc wpraszam się na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie dobrałaś składniki, pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo ciekawie, szkoda, że nie lubię szpinaku :(

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda cudnie :) na pewno się na nią skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że danie Wam posmakowało i tym razem może sama skorzystam z Twojej uproszczonej wersji, bo znów nabrałam na nie ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko co jest ze szpiankiem musi być pyszne:-) Świetna propozycja na obiad:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę kiedyś zrobić, koniecznie!!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm bardzo fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne mięsko :) Cudowne połączenia smakowe!

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, a wygląda już pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. apetyczne mięsko! ze szpinakiem zawsze pycha

    OdpowiedzUsuń
  15. alle mi smaka narobiłaś. ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawe połączenie smaków:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jejku tak przyrządzonego schabu to jeszcze nie próbowałam, super smaki, no i pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Och, z pewnością niebo w gębie...

    OdpowiedzUsuń
  19. Kreatywne podejście do tematu! Fajny sos z serka ze szpinakiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Też dodaje mascarpone do wszystkiego ale z wieprzowiną nie eksperymentowałam jeszcze, myślę że musi barrrdzo dobrze smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  21. wow, wieprzowiny jeszcze nie łączyłam z mascarpone. KOniecznie muszę wypróbować:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)