poniedziałek, 15 września 2014

Zupa krem ze świeżych ogórków

Zupy goszczą w moim menu dość rzadko, jednak ta podbiła moje serce i raz na jakiś czas wita na moim stole. Ostatnio jakoś dawno jej nie gotowałam. A to brakowało mi składników, a to wymyślałam coś innego. Tym razem jednak w lodówce zostało kilka ogórków gruntowych dobrej jakości ze znanego źródła, a wszystkie potrzebne rzeczy były w lodówce, więc wystarczyło wziąć się za pichcenie i spożytkować, to co zalegało w jej zakamarkach.


Składniki na 3 porcje:
6 ogórków gruntowych
1 dymka lub nieduża cebula
1 ząbek czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
25g serka topionego
3 małe ziemniaki
1 czubata łyżka śmietany -18 %
0,75l bulionu
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, a ogórki ze skórką pokroić w kostkę. Do gotującego bulionu dodać ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 5 minut. 
  2. Na łyżce oleju zeszklić cebulę, czosnek i ogórki. Następnie warzywa przełożyć do bulionu i gotować około 10 minut. Zabielić śmietaną (do miseczki odlać wywar wymieszać ze śmietaną i wlać z powrotem do garnka). Zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać serek. Gotować chwilę do rozpuszczenia sera. Podawać z grzankami.
Smacznego,
Anulla

27 komentarzy:

  1. Co za pomysłowa zupa! Myślę, że bym ją bardzo polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny krem ;) Ze świeżego ogórka to nasz ulubiony :D

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowita ta zupka, idealna na teraz, póki mamy jeszcze pyszne ogórki gruntowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No patrz a u mnie zalegają sobie w lodówce świeże ogórki i w ogóle nie podpowiedziały jak je zużyć^^ Dobrze, że weszłam do Ciebie to już wiem jak skończą te milczące warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zupa jest naprawdę pyszna, więc polecam tak spożytkować te milczące warzywa :)

      Usuń
  5. bardzo lubię - lekka i smaczna : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry pomysł, świetna zupa. A serek zagęszcza zupę. Lubię takie:) Z takimi ogórkami świeżymi nie robiłam ogórkowej :) A szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jestem fanką zup, szczególnie jesienią. Ale takiej jeszcze nie próbowałam. Kolor jest zachęcający:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ha! takiej zupy jeszcze nie widziałam i bardzo chciałabym poznać jej smak. Czyli do gotowania:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj takiej zupki jeszcze nie jadłam , słyszałam kiedyś o niej :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam na oku tę zupę od dłuższego czasu, muszę ją wreszcie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm... nigdy takiej zupy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  12. nie miałam przyjemności jeść takiej zupki,musze to nadrobić, bo wygląda wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. takiej zupki jeszcze nigdy nie jadłam, ale musi być ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki fajny kolorek, podoba mi się twoja zupka. Fajna z grzaneczkami. Podeślij miseczkę :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. O ciekawe, nigdy nie jadlam takiej zupki ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł :) Fajnie tu u Ciebie - obserwuję :)
    Zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. To mnie zaciekawiłaś, musi być smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam wszystko co ogórkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  19. patent z serkiem na pewno u mnie zagości !
    Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepysznie wygląda ten krem :) W sam raz na upały ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie jadłam takiej zupy! Czas wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. kiedys robilam cos podobnego :) pyszne

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy bym nie zgadła, że ona jest ze świeżych ogórków! :-) Pycha wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo smakowicie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)