niedziela, 6 lipca 2014

Tartaletki z malinami

Od dłuższego czasu przymierzałam się do ciasta z zapiekanym kremem, a gdy zobaczyłam ostatnio te tartatelki na blogu Crispy Biscuits wiedziałam, że muszę je zrobić. Tym razem nie było żadnych wymówek. Wszystkie składniki miałam w domu, więc wystarczyło wziąć się do pracy. Efekt – wyszły pyszne ciacha do kawki i książki.


Składniki na 7 tartaletek
Kruche ciasto:
2 żółtka
3 łyżki zimnej wody
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
120 g zimnego posiekanego masła

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Ciasto zagnieść dłońmi. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 min. Foremki nasmarować masłem, wylepić rozwałkowanym i wyciętym ciastem. Nakłuć widelcem. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach.
Masa śmietankowa:
2 duże jajka
180 g kwaśnej śmietany 18%
100 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g cukru
1,5 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
Maliny – ilość wg uznania

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zmiksować. Masę przelać na podpieczone spody (mogą być ciepłe). Dodać maliny otworkami do góry. Piec ok. 20 min. w 180 stopniach na złoty kolor.
Smacznego,
Anulla

26 komentarzy:

  1. Wspaniałe, zabieram wszystkie trzy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. MMMM :) Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie i uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm... wyglądają niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysł absolutnie wspaniały! A powiedz, nie spływa ci to ciasto w czasie pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto w czasie pieczenia nie spływa. Po upieczeniu lekko opada, tworząc taki efekt jak na zdjęciach :)

      Usuń
  6. cudowne:) porywam jedną:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają cudnie! Chętnie się poczęstuję;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się, że tartaletki się udały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Słodkie maleństwa :) Porywam do jutrzejsze kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudne są :)) Z malinami porywam wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają doskonale. Poproszę dwie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja ostatnio nagmniennie pieke z jagodami, malinami, truskawkami! Smakowicie wygladaja!

    www.allnnothing.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Podjęłaś słuszną decyzję, wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ślicznie wyglądają, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyśmienite :) żałuję, że nie mam takich foremek, ale może się skuszę, żeby zrobić jedną dużą tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ślinka cieknie! Ta masa śmietanowa zapiekana to strzał w 10tkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam! Wyglądają pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ta pięknie wyglądają, te maliny tak fajnie się rozpływają. Cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. koniecznie muszę sobie kupić takie foremki i do dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszności, porwałabym jedną... choćby zaraz!

    OdpowiedzUsuń
  21. aaaa, jakie to wyszło przepyszne, dzięki za przepis <3

    Pozdrawiamy M&N
    www.justhealthyinspirations.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)