środa, 16 lipca 2014

Drożdżowe kanapki

Jak już wiecie, jestem wielką fanką słonych wypieków - szczególnie gdy mogę zabrać je ze sobą na wynos, dlatego niezwykle ucieszyła mnie wygrana w lipcowej akcji Gotowanie za głosowanie. Maj i czerwiec to były dla mnie bardzo pracowite miesiące, dlatego teraz wreszcie mogłam trochę poszaleć w kuchni i przygotować m.in. drożdżowe kanapki.
Inspirację czerpię z wielu miejsc, dzisiejsza pochodzi z piekarni. Kiedyś miałam okazję kupić podobne bułeczki, jednakże ciasto było wg mnie średniej jakości, dlatego udoskonaliłam coś, co miałam okazję zjeść. Bułeczki wyszły przepyszne i będą idealne na śniadanie, gdy nie mam rano za wiele czasu na jego przygotowanie.


Składniki na 8 bułeczek
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
5 dag drożdży
100 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka

Nadzienie:
Kilka ogórków konserwowych
Pół czerwonej papryki
Kilka plastrów szynki (w zależności od wielkości)
Kilka plastrów sera żółtego

Dodatkowo:
Mak do posypania
Jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:
  1. Wymieszać mleko z wodą. Drożdże wymieszać z cukrem i zalać połową ciepłego płynu. Odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zrobić na środku wgłębienie i dodać olej oraz wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto ok. 10 min, w razie potrzeby dolać resztę płynu. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min.
  3. Następnie formować z ciasta placki, na które nakładać szynkę, ser żółty oraz kawałek papryki i plasterki ogórka konserwowego. Skleić i uformować wybrany przez nas kształt bułeczki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Wierzch posypać makiem.  
  4.  Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut do zrumienienia.
Smacznego,
Anulla

27 komentarzy:

  1. Ja już się przymierzam aby własne jakieś pieczywko upiec ale mam lenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa..! Nadzienie zamknęłaś w środku :D
    Bajer! Mnie sie podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają idealnie:) Podrzuć mi bułeczkę na śniadanko hehe;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No ja też mam lenia jak koleżanka, tak się zabieram i zabieram. Twoje kuszą, może w końcu się przemogę :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm.... kiedy widzę takie zdjęcia cierpię na ślinotok.....
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis!! Bardzo ciekawy pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. porywam tą bułeczkę, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyszalałaś i jak smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym zabrała taką kanapkę ze sobą w podróż :)

    OdpowiedzUsuń
  10. genialna jesteś! łapiesz bułkę i wychodzisz, a kanapka w środku i tak zrobiona:D:D:D full wypas!

    OdpowiedzUsuń
  11. no powiem Ci, że bajer! świetny pomysł! bułki muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne bułeczki, fajny pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł na takie kanapki..

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł na konkretne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zaszalałaś, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale niespodzianka w środku! Podoba mi się! Zapiszę przepis i spróbuję taką nadzianą niespodziankę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. W cateringu mogłabyś robić z tymi bułkami. Wersja dla mnie bez cukru. Fajne do pracy, na piknik na plaże pyszne buły zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny blog, piszesz bardzo ciekawie. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Pycha!! Taką bułeczkę to ja zawsze chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Genialny pomysł! Zaraz takie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajny pomysł, latem idealnie by się sprawdziły na plaży, czy w podróży :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale super to zrobiłaś. Rewelacyjny i pyszny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)