czwartek, 7 listopada 2013

Kurczak z woka z pędami bambusa

Dawno nie było przepisu z kurczakiem, a to moje ulubione mięso, więc bardzo często gości na moim stole w różnej postaci. Dzisiejsza receptura pochodzi z inspiracji biedronki nr 32/2013. Wprowadziłam jednak małe zmiany, główną było użycie drobiu zamiast wieprzowiny.
Ps. Gotowanie za głosowanie trwa do piątku (8 listopada) do godziny 22.


Składniki na 4 porcje:
600g mięsa z kurczaka – u mnie udka
Puszka pędów bambusa (220g)
Biała część pora
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
17 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki imbiru
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki sosu chili słodko-pikantnego Tao Tao
2 łyżki oleju
Łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
  1. Z kurczaka pozbyć się kości, pokroić w kostkę. Zalać połową sosu sojowego i sosu chili, dodać posiekany czosnek, imbir i wymieszać. Odstawić na 1 h do lodówki.
  2. Pędy bambusa odcedzić z zalewy, przepłukać wodą. Pora pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę , a pieczarki w półtalarki. W woku/patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso. Smażyć. Ewentualnie posól i popieprz
  3. Następnie dodać pora, po 2 minutach paprykę z pędami bambusa, a po kolejnych pieczarki. Wymieszaj. Dopraw 2 połową sosu sojowego i chili. Gdy będzie za rzadkie, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody. Chwilę gotować. Podawać z ryżem.
Smacznego,
Anulla

42 komentarze:

  1. świetne, też takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze ciekawił mnie smak sosu sojowego:D
    Ale puki nie spróbuje, to sie nie przekonam;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sos sojowy to świetny dodatek do wielu dań:)

      Usuń
  3. ja już zagłosowałam :D
    Ale danie z woka-mega! Bardzo takie lubię, są szybkie, smaczne i takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś mi się wydaje, że kurczak przygotowany w ten sposób przypadłby mi do gustu. To zdecydowanie moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chińskie mogłabym jeść na okrągło :) oczywiście te domowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to podobnie jak ja, robi się je poza tym dość szybko i jest pełne aromatycznych smaków:)

      Usuń
  6. oj Anullka, czarodziejka jesteś:d skąd wiesz, co za mną chodzi od kilku dni i o czym marzę?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo ja jestem mała czarownicą:D a my mamy swoje już sposoby:)

      Usuń
  7. Z chęcią wprosiłabym się na takie pyszne jedzonko :)) Lubię dodatek sosu sojowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też lubię sos sojowy i często staram się go wpleść do różnych dań:)

      Usuń
  8. Pysznie wygląda. Moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie bomba! Bardzo lubię takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie! :) ja również uwielbiam kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zostałaś nominowana u mnie na blogu do Liebster Award :) Po szczegóły zapraszam do mnie na bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w wolnej chwili postaram się odpowiedzieć na pytania:)

      Usuń
  13. Bardzo apetyczny i nieco orientalny obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu, Ty to wiesz co ja lubię :) czuję, że też wykorzystam ten Twój przepis, bo wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie ostatnio kusi za to Twoja wersja pomidorowa z groszkiem:)

      Usuń
    2. jak kusi to trzeba robić czym prędzej :)

      Usuń
    3. zrobiłam :) jest przepyszny, gorąco wszystkim polecam :)

      Usuń
  15. pysznie przyrządzasz kurczaka :) zjadłabym taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pokazałam mężowi- to danie w jego stylu. Nakazał zrobić, więc zrobię! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jestem ciekawa czy będzie smakowało mężowi:)

      Usuń
  17. przyznam że nie jadłam jeszcze pędów bambusa ale danie wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda apetycznie :)) ... a , że jestem fanką dań z woka, to przepis na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Co prawda nie robiłam w woku bo go nie mam, ale wyszło naprawdę smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  20. wczoraj zrobiłem z makaronem ryżowym. wyszło genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z makaronem ryżowym też musiało świetnie się komponować:)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)