czwartek, 28 listopada 2013

Ciasto serowo-cytrynowe

Dawno nie prezentowałam Wam przepisu na ciasto ucierane. Są one doskonałe, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i brak chęci na dłuższe przesiadywanie w kuchni. Wystarczy połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, dodać ulubione dodatki i mamy świetne ciacho do kawki albo herbaty. Dziś przedstawiam wersję serowo- cytrynową, która dzięki skórce z cytryny jest niezwykle aromatyczna. Natomiast serek homogenizowany nadaje mu wilgoci. Przepis znalazłam na blogu Coolinarna strefa.


 Składniki na keksówkę:
 3 jajka
200g cukru lub trochę mniej w zależności jak słodkie lubicie
150 g margaryny
250 g mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
1 kisiel cytrynowy(najlepiej bez cukru)
250 g serka homogenizowanego (dałam Danio waniliowe)
1 cukier wanilinowy
skórka starta z 1/2 cytryny
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
  1. Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować. 
  2. Mąkę wymieszać z kisielem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki.  Następnie dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować. 
  3. Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką. 
  4. Ciasto przełożyć do silikonowej keksówki
  5. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
Smacznego,
Anulla

36 komentarzy:

  1. Super wygląda! Fantastyczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wypieki na serkach bądź jogurtach.... wychodzą zawsze fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ono cudnie wygląda :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite, w sam raz do kawy czy kakao, uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. minimum pracy - maksimum smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. teraz by mi się przydał kawałek do kawki porannej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie ciacha! mniam mniam zrobiłam się głodna na sam widok:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Serek babce nadaje chyba bardziej waniliowy smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cytrynę też czuć dzięki skórce i sokowi:)

      Usuń
  9. Lubię takie ciasta do kawki lub herbatki :)) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jeśli cytrynowe, to koniecznie wilgotne :) piekny ma kolor!

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ciekawa :-) podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja takie proste ciasta uwielbiam najbardziej :) szczególnie jeśli pachną cytryną!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki świetny kolorek! Ciacho szybciutkie do zrobienia, ale na pewno pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm.. ucierane są najlepsze, bo najprostsze :) Dodać ciut owoców i... mmm! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiesz czym mnie skusić. Cytryna+wilgotne ciasto = moje wieeelkie love <3 ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. ooo koniecznie do wypróbowania!
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ mi się zachciało takiego cytrynowego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ucierane najlepsze gdy czasu brak i do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj, kusisz i kusisz.... aż ślinka cieknie :)!

    OdpowiedzUsuń
  20. Smacznie wygląda :)
    Zapraszam do mnie : http://joannasztramkowska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. Do herbaty najlepsze są takie właśnie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo kusząco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  23. oj domyślam się, że smakuje nieziemsko :) wygląda obłędnie! a pewnie pachnie wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  24. zabawne, bo ucierane ciacha z reguły kojarzą mi się z wakacjami..zawsze robie je z truskawkami, malinami, borówkami...itd. może dlatego, ze w upalne dni nie chce mi się robić ciast. A zimą to zawsze mnie wena bierze na ciężkie ciasta z kremem:). Ale w sumie taka zimowa wariacja na cytrynowe ciasto ucierane musi smakowita:) może się skuszę po świetach :)

    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)