czwartek, 9 maja 2013

Kurczak w porach z suszonymi pomidorami wg Pascala

Dość długi czas zbierałam się do wykorzystania przepisów z kuchni Lidla. Na pierwszy ogień, więc wybrałam przepis Pascala, którego uwielbiałam już za czasów bycia nastolatką. Do dziś pamiętam, jak wtedy oglądałam jego program na tvn-ie z kartką w ręku, aby zanotować ciekawe propozycje. Dlatego i tym razem nie mogło być inaczej i to jego przepis urzekł mnie najbardziej. Por  i suszone pomidory tworzą w nim całkiem zgrany duet. Zamiast piwa podlałam go bulionem oraz od siebie dodałam daniu ciut pikanterii. Wyszło naprawdę smacznie.

Ps. do jutra (piątek) do godziny 22 możecie oddawać swoje głosy w akcji „gotowanie za głosowanie” (ankieta mieści się w prawym górnym rogu bloga).



Składniki na 3-4 porcje:
6  podudzi/pałek z kurczaka
100g suszonych pomidorów
300g pora (u mnie biała część z 1 całego pora i drugiego połowa)
2 ząbki czosnku
300ml bulionu (można mniej)
2 średnie cebule
Olej do smażenia
¾ łyżeczki suszonej bazylii
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Podudzia myjemy, osuszamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy podudzia z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumienią. Wykładamy na talerz.
  2. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy – smażymy na patelni. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy  pora pociętego w półplasterki. Podduszamy około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą.
  3. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy bazylią, ostrą papryką w proszku oraz cayenne.
  4. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skórka była chrupiąca.
  5. Podajemy z ryżem albo młodymi ziemniakami.
  6. Mi zostało tego kurczaka jeszcze na drugi dzień, jako że było sporo płynu to zagęściłam go mąką ziemniaczaną,  uprzednio dodając odrobinę jogurtu naturalnego. I tak mi powstał pyszny sos.
Smacznego,
Anulla

39 komentarzy:

  1. dorsza na porach często robię, ale kurczaczka z porem nie jadłam, przepis b. fajny, muszę kiedyś spróbować zrobić tak jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio też jestem wielką fanką pora;D Na wszelkie sposoby!
    Fajny ten pomysł-muszę zapisać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki!:) Ulu, Salvadorze, kurczak i por doskonale się razem komponują, a suszony pomidor tylko to dopełnia:)

      Usuń
  3. U mnie por najczęściej wykorzystywany jest do sałataki, ale kurczacze z porem też ciekawie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczny kurczak:) będę musiała wypróbować, bo kurczak w marynacie cytrynowo-imbirowej wg. Pascala bardzo nam smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczak z porem jest bardzo smaczny. Co prawda pod inną postacią, ale robi moja kuzynka. Gdy kurczak przejdzie aromatem pora jest naprawdę bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis, koniecznie muszę wypróbować. Odskocznia od tradycyjnie pieczonych udek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczny pomysł na odświeżenie dań z kurczakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super danie! Fajnie, że z porem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, wspaniale pyszny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja uwielbiam Okrasę dla odmiany :) i oglądam go co sobotę :) a przepisy mają fajne, sama je wypróbowałam ;) Twój kurczak wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie, fajny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo smacznie wygląda ten kurczaczek :) przygotuję go na obiad dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie dania :) Duet Pascal - Okrasa jest super :) Też oglądałam Pascala na TVN -ie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, świetnie mają przepisy:D to widzę, że kolejna fanka Pascala:D

      Usuń
  14. Co tam kurak. Mizeria!!! Jak ja dawno nie jadłam mizerii! Ale mi smaka narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ostatnio tez mialam na nic ogromną ochotę, więc aż dwa razy pod rząd do obiadu była:-P

      Usuń
  15. O muszę wypróbować, bo zapowiada się smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Aromatyczny kurczak! Takiego lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda rewelacyjnie:) muszę koniecznie wypróbować:) wygląda bardzoooooooooo apetycznie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Popieram por i suszone pomidor to zgrany duet...a do tego kurczak- czego można chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  19. To ja Ci życzę szybko zdać zaliczenia, a potem wyżyjesz się kulinarnie:) A teraz głosuję:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawe połączenie. Zjadłabym jutro na obiad;p, ale już mam co innego w planach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze plany można zmienić albo po prostu tego kuraka zaplanować na inny dzień:)

      Usuń
  21. Nie zamieniłabym tego obiadu na inne mięsko ;D

    OdpowiedzUsuń
  22. Pascal jest słodki z tym francuskim akcentem :)
    smakowity kuczak:)

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo apetyczne danie! przepisów z Lidla próbowałam kilkukrotnie i jeszcze ani razu się nie zawiodłam

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetne danie , czasem warto wykorzystać przepisy z
    Lidla;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda pysznie! :)) Może się skuszę w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Obiad pierwsza klasa. Wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Taki obiadek to ja rozumiem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pamiętam programy Pascala, bardzo pozytywne :) Przepis ciekawy i smacznie podany.

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam ten cykl z ich przepisami! :) Ten jakoś przegapiłam, a wygląda bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  30. suszone pomidory i kurczak , pyszna kombinacja:)

    OdpowiedzUsuń
  31. jutro robię tego kurczaka na obiad :) już mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać jak smakowało:)

      Usuń
    2. pyszne :) wszystkim bardzo smakowało :) dzięki za przepis :)

      Usuń
  32. od razu się głodna zrobiłam ;]

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)