poniedziałek, 20 maja 2013

Ciasto z rabarbarem

W poprzednim tygodniu rabarbar  to było moje małe pragnienie, które kusiło mnie na każdym kroku. Jak tylko widziałam na Waszych blogach te małe cudeńka z jego wykorzystaniem, to nie mogłam nie zajrzeć. Musiałam, więc zaspokoić swojego „małego głoda” i przygotowałam pyszny placek. Na pewno będzie  się on cieszyć zainteresowaniem wśród miłośników kwaskowatych wypieków, takich jak ja. Dodam jeszcze małą uwagę i już zapraszam Was do przepisu. Ja często ciasto przygotowuję w podwojonej ilości, mrożę i następnym razem mam je w 2x krótszym czasie, gdyż wystarczy je zetrzeć i dodać ulubione owoce.


Składniki na blaszkę 22x24cm:
250g mąki
2 żółtka
Pół kostki margaryny - miękkiej
Szczypta soli
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki śmietany – ja dałam 18%
Ciut mniej niż pół szklanki cukru + 0,5 szklanki do rabarbaru
1 łyżka bułki tartej + do obsypania blaszki
55 dag rabarbaru – można użyć więcej

Przygotowanie:
  1. Margarynę rozkruszyć z mąką
  2. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i dokładnie zagnieść.
  3. Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić.
  4. Rabarbar umyć, pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem, dodać kilka łyżek wody. Dusić chwilę do miękkości. Gdy zacznie się rozpadać wyłączyć gaz.
  5. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tarta. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Podsypać łyżką bułki tartej (zapobiega zakalcowi, gdy owoce puszczą sok). Na spód wyłożyć rabarbar. Na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto z zamrażalnika.
  6. Piec na złoty kolor w 180-190 stopniach. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego,
Anulla

43 komentarze:

  1. pysznie wygląda :), też czasami robię podwójne porcje ciasta, zamrażam, a potem już szybciutko owoce i jest :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ten rabarbar - pycha, ciasto wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie też kusi, ale jeszcze bardziej szparagi, których nie mogę nigdzie (jak na złość;/) dostać:(
    Ciacho nieziemskie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie na bazarku już są szparagi:) w supermarketach też widziałam - ale wiadomo, że lepiej warzywa kupić na straganie:)

      Usuń
    2. dookładnie, musze wybrać się na targ, a to już w ten weekend! W końcu wracam do domu, więc będzie okazja :)

      Usuń
  4. no no!
    taie ciacho to dopiero pyszność:)
    pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbarowej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm oj marzy mi się takie, oj marzy... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam:D
    robiłam podobne w zeszłym tygodniu:) jest boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto z rabarbarem :) Pysznie Ci wyszło :) Porywam jeden kawałek!

    Miłego dnia,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm pyszne są ciasta z rabarbarem :) u mnie niedawno również się pojawiło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sezonowe ciasto:) Rabarbar to coś pysznego, a ciasto z nim poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota, uwielbiam takie ciasta z pierwszymi owocami. A pomyśleć że kiedyś nie lubiłam rabarbarowych wypieków, aż nie mogę w to uwierzyć:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym kawałeczek do kawki :) U mnie póki co rabarbar dają do kompotu lub dżemiku z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota ! Wygląda świetnie

    OdpowiedzUsuń
  13. u mnie wczoraj goscilo cisto z rabarbarem ale Twoje jest o niebo lepsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. jeszcze nic z rabarbarem nie robiłam w tym sezonie :( trzeba to zmienić

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też doceniłam rabarbar - ciasta z niego są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też uwielbiam kwaskowate cuda, zwłaszcza rabarbarowe:) Pierwszy głód rabarbarowy zaspokojony, ale teraz pewnie masz ochotę na więcej?:D Bo ja tak:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, teraz ma się ochotę na więcej, ale na szczęście porcje ciasta mam zamrożoną, więc niedługo mogę powtórkę zrobić:D

      Usuń
  17. Muszę kupić rabarbar i zrobić, takie mi smaka narobiłaś :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też ostatnio wszyscy rabarbarem kusili:P

      Usuń
  18. Też jestem fanką rabarbarowych wypieków...:)!

    OdpowiedzUsuń
  19. mogłabym jeść w sezonie codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Aż ślinka cieknie ;) Uwielbiam takie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  21. Za mną też chodzi ciasto z rabarbarem, ale muszę się pozbierać po tych kilku zakręconych dniach:)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam ciasta owocowe, a z rabarbarem piekę dokąd się sezon nie skończy ;-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. oj zjadłoby się kawałeczek:))) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  24. mniam :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ajaja jak łądnie wygląda!

    zapraszam na rozdanie!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. poczęstuje się :) rabarbar króluje :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Miłosniczką rabarbaru nie jestem, jednak na Twoje ciasto chyba bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  28. czy tylko ja nie upiekłam jeszcze ciasta z rabarbarem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na to wychodzi:P musisz to koniecznie nadrobić!:)

      Usuń
  29. ciasto z rabarbarem to mój wiosenny ulubieniec. przepadam :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pycha:) zapisuję do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Lubie takie kwaskowate ciasta ;) pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Oj tak! Rabarbar potrafi kusić :D Mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  33. Och, prawdziwą pychotkę sobie zaserwowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo fajny pomysł z tym zamrażaniem ciasta. Nie wiem czemu wcześniej o tym nie pomyślałam, ale dziękuję za podpowiedź :) A ciacho z rabarbarkiem super, też bardzo lubię połączenie takich odmiennych słodko-kwaśnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Mnie rabarbar kusi na każdym kroku, wprost krzyczy ze straganów :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)