sobota, 28 października 2017

Cannelloni z mięsem mielonym

To jeden z tych przepisów, które zna każdy i praktycznie każdy lubi. Może wydawać się pracochłonny, ale tak naprawdę wymaga jedynie trochę wprawy w nadzianiu rurek mięsnym farszem. Smak podobny do lazanii, rożni się jedynie rodzajem makaronu.


Składniki na 4 porcje:
12-16 rurek makaronu
400g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
350 ml passaty pomidorowej
1 cebula
1 ząbki czosnku
Po 1 łyżeczce bazylii i oregano
1-2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
Sos beszamelowy:
30 g masła
2 pełne łyżki mąki
300 ml mleka
Szczypta gałki muszkatałowej
Sól
Pieprz
Dodatkowo 15 dag startego sera żółtego (ewentualnie parmezan)

Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Na patelnię wrzucić mięso mielone i smażyć do miękkości. Następnie dodać passatę oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu aż nadmiar wody z pomidorów odparuje.
  2. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
  3. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Makaron rurki nadziać za pomocą łyżeczki od herbaty farszem. Nadziane rurki układać na dnia naczynia żaroodpornego koło siebie. Wylać resztę sosu beszamelowego, a wierzch posypać startym serem. Zapiekać w 180 stopniach ok. 25 minut do momentu rozpuszczenia sera.
  4.  Jeżeli macie małe naczynie, a jego spód zostanie pokryty już rurkami, możecie położyć warstwę sosu beszamelowego na ułożone rurki, posypać częścią sera, a na niej ułożyć kolejną warstwę rurek. Następnie wierzch polać ostatnią częścią sosu beszamelowego i posypać resztą sera. Zapiekać podobnie jak w pkt opisanym powyżej.
Smacznego,
Anulla

18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie dania. Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega pysznie :) Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz na zimne dni - konkretne i rozgrzewające danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. syte danie. na jesień i zimne wieczory w sam raz obiadokolacja

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię, choć dawno nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie dania, zresztą kocham wszystko co jest makaronowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że moja rodzinka byłaby bardzo zadowolona z takiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, po prostu rewelacja!
    Wydaje mi się, że naprawdę warto by cannelloni przetestować :)
    Przepis super, więc biorę w ciemno :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny pomysł na podanie makaronu. Musze kiedyś wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedy zaczyna się jesień, to takie sycące dania mają największe wzięcie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacyjnie! Od samego patrzenia pracują kubki smakowe :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe danie :) Dawno nie jadłam makaronu cannelloni, więc narobiłaś mi wielkiego apetytu takimi pysznościami ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jedno z moich ulubionych dań z zapiekanym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam, dawno ni robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne - lubimy takie wydanie cannelloni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha, z chęcią bym zjadła taki obiadek :D

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)