sobota, 21 października 2017

Rustykalna tarta ze śliwkami/ Galette ze śliwkami w wersji fit

To już ostatni moment, aby poczynić tartę ze śliwkami. Śmiało możecie ją zrobić także z innymi owocami, szczególnie jabłkami, które królują o tej porze roku. Koniecznie nie omijajcie dodatku cynamonu, gdyż dopełnia on tutaj smak owoców.
Tarta wyszła na tyle pyszna, że ciężko było mi się powstrzymać by nie zjeść sama całej. Bardzo lubię własnie tego typu wypieki, czyli połączenie razowego ciasta z dodatkiem słodko-kwaśnych owoców, które przełamują całość.
Inspiracja: Shining Star


Składniki:
Ciasto kruche:
100g płatków owsianych (lub mąki owsianej)
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 żółtko
2 łyżki masła
2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
3 łyżki mleka

Nadzienie:
400g śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru kokosowego, ksylitolu lub cukru
1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:
  1. Jeżeli używacie płatków owsianych należy zmielić je w młynku na mąkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić je na ok. 30-60 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować w kształcie koła.
  2. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść na nią rozwałkowane ciasto.
  3. Środek ciasta posypać bułką tartą (pozwala to uniknąć zakalca, bułka pochłania sok z owoców). Śliwki umyć, pokroić na połówki. Pozostawić około 3 cm od brzegu ciasta. Wyłożyć od zewnątrz do wewnątrz pokrojone owoce. Śliwki posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Ciasto założyć na owoce. 
  4. Piec na złoty kolor około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Smacznego,
Anulla

33 komentarze:

  1. Ciągle mam w planach taką tartę, ale jakoś nie mogę się zabrać :) Kusisz!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda! Idealne ciasto na jesienny weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką tartę bym chętnie dorwała!
    Idealna na jesień, tak!
    Podoba mi się. Mniam, mniam.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczna tarta :) Takie właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie rustykalne tarty, Twoja wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, spróbowałabym chętnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie słodkości, galette robię bardzo często :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi smaku narobiłaś na taką tartę <3 Uwielbiam tego typu wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Gallete ze śliwkami uwielbiam! Koniecznie muszę spróbować jej w tej zdrowszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tarty, ze śliwkami jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ze śliwkami chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja wcinam właśnie kruche ze śliwkami;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam ochotę na śliwkowe ciasto - właśnie takie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne i zdrowe słodkości <3 I ten cynamon - mmm...Musiała być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda, na pewno zrobię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pieczone sliwki to jedno z naszych ulubionych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam ciasta ze śliwkami - Twoje wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tarta jest tak zachęcająca, że szok! Cieniutkie ciasto, te śliwki, które uwodzą swoim widokiem... cudo:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)