środa, 1 listopada 2017

Burgery (kotlety) z czerwonej fasoli i ryżu

Burgery nie muszą być tylko i wyłącznie z mięsa. Umiejętny dobór składników, w tym przypraw sprawi, że kotleciki zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie zyskują na smaku. Wystarczy je podać w bułkach lub z ulubioną surówką. Do burgerów z fasoli polecam także pikantny sos pomidorowy lub meksykańską salsę.
Inspiracja: Jadłonomia


Składniki na 9 -12 kotletów w zależności od wielkości:
2 puszki czerwonej fasoli
2 torebki ugotowanego i przestudzonego ryżu
1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki lub słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 czerwonej cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub sosu sojowego bezglutenowego)
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Fasolę odcedzić, zblendować na jednolitą masę.
  2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
  3. Do miski przełożyć zblendowaną fasolę, ugotowany ryż, cebulę z czosnkiem oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Lepić kotleciki.
  4. Tak przygotowane kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, którą uprzednio posmarować olejem, wtedy kotleciki nie będą przywierać i będzie łatwiej je przekręcić na drugą stronę.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30-35 minut. Po upływie 20 minut kotleciki obrócić na drugą stronę, piec kolejne 10-15 minut.
Smacznego,
Anulla

23 komentarze:

  1. mnie by "rozwaliło" po takim kotlecie. za ciężkie danie jak dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobra alternatywa dla mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie wyglądają i chętnie takie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne burgerki. Kusi mnie taki smak. Lubię taką zdrowotną porcję pyszności.
    Podoba mi się. Mniam!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł. Sądzę, że świetnie smakowałyby z dipem czosnkowym.

    OdpowiedzUsuń
  6. I takie burgery mogę zajadać :) Pyszna propozycja!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. ma kiszoną czerwona kapustę. Pasowałoby :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł, chętnie spróbuję takich burgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie. Aromatyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ja już dawno nie jadłam takich burgerów, a takie warzywne fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. tak zdrowo to ja rozumiem <3 pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie :) Już jakiś czas przymierzam się do zrobienia burgerów z fasoli, będę się musiała w końcu zmobilizować ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pycha! Takie kotlety mogłabym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno zdrowe i smakwite :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawa propozycja, też lubię eksperymenty z czerwoną fasolą.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajne te kotlety, z chęcią kiedyś wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu, co za pomysł, świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. pomysł mega, burgery z czerwonej fasoli, aż mnie ciekawi jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)