wtorek, 29 grudnia 2015

Łosoś w kremowym sosie z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem

W akcji Gotowanie za Głosowanie wybraliście przepis na łososia i tym oto sposobem danie otrzymało dodatkową etykietkę w postaci najlepszego dania z ryby, jakie ostatnio przygotowałam. Lepszej rekomendacji chyba już nie muszę Wam przedstawiać i zapraszam po przepis.


Składniki na 2 porcje:
30-35 dag płata łososia
200g pomidorków koktajlowych
30g szpinaku w liściach (waga po rozmrożeniu)
1 ząbek czosnku
180g śmietanki 30 %
sól
pieprz
pieprz cytrynowy
olej

Przygotowanie:
  1. Łososia pokrój na 2 lub 4 kawałki w zależności od wielkości płata. Posól i oprósz pieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju chwilę obsmaż -  tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut.
  2. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną się rozpadać dodaj szpinak i duś jeszcze chwilę. Następnie wlej śmietankę. Posól i popieprz do smaku. Duś na wolnym ogniu do momentu zredukowania śmietanki.
  3. Na talerz wyłóż łososia, którego następnie polej sosem.  Świetnie pasuje do makaronu, ryżu lub opiekanych ziemniaków.

Smacznego,
Anulla

24 komentarze:

  1. Ja bez szpinaku poproszę. Uwielbiam takie dania z makaronem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super danie :-) ja łososia uwielbiam :-) z pewnością zrobię sobie takie pysze danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda! Na pewno wypróbuję! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj chętnie bym zjadła:) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smakowite danie, chętnie zjemy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łosoś to super ryba, wszędzie idealnie się wpasuje a z dodatkiem szpinaku nie ma lepszej;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje ulubione połączenie : makaron, szpinak i łosoś. Poproszę porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczna rybka - smakowicie podana :) Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam łososia, jest to bardzo zdrowa ryba zawierając dużo kwasów omega-3 - dodatek szpinaku również korzystnie wpływa na tę potrawę.
    Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam łososia :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Makaron z łososiem jest pyszny. Bardzo fajną propozycję przedstawiłaś. Danie jak dla mnie idealne.

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie szybkie, kolorowe i pyszne dania. Zapisuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie dania. Mniam ...
    Łosoś i szpinak to super połącznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, pyszności proponujesz Anullo:)
    pozdrawiam Cię Noworocznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo podoba mi się ten przepis. Jako fanka ryb chętnie bym zjadła takiego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Danie jak najbardziej na plus. Pychota

    OdpowiedzUsuń
  17. Do tego sosu dodaje jeszcze drobno posiekane orzechy nerkowca i jest przepyszne a jako dodatek opiekane bataty przyprawione pieprzem ziołowym.Mieszanka smaków która idealnie się komponuje 😊 polecam

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)