wtorek, 22 grudnia 2015

Serowe Cappuccino

To już ostatni dzwonek na tworzenie świątecznego menu.  Jeżeli tak jak ja zawsze na Waszym stole pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem.  Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym stole, ale i na inne rodzinne okazje. W dodatku jest proste i szybkie do wykonania, jedynie trzeba poczekać aż masa stężeje. 

Inspiracja: Ostra na słodko

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, chcę również Wam życzyć zdrowia i radości z czasu spędzonego z rodziną. Byśmy w natłoku codziennych spraw potrafili znaleźć magię i chwilę wytchnienia tylko dla siebie, ale i najbliższych.  Życzę Wam także wiary w siebie i swoje możliwości (także kulinarne).


Składniki na formę 22x 30 cm:
2 opakowania okrągłych biszkoptów  (ok. 480g)
200 g masła
4 żółtka
4-5 łyżek cukru pudru (w zależności jak słodko lubicie)
2 szklanki mleka w proszku
750 g sera wiaderkowego
3 łyżki żelatyny
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml mleka
kakao i cukier puder do posypania

Przygotowanie:
  1. Kawę rozpuszczalną zalać około 150 ml gorącej wody , dodać mleko i dokładnie wymieszać.
  2. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
  3. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć zanurzane w kawie biszkopty.
  4. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodawać ser biały , a następnie wsypać mleko w proszku – dokładnie zmiksować. Dodać żelatynę i jeszcze raz wymieszać.
  5. Masę wylać na blachę, wygładzić wierzch. Przykryć kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów.
  6. Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Po stężeniu posypać obficie cukrem pudrem i kakao.
Smacznego,
Anulla

18 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho, sięgam po ten kawałek :) Zdrowych i radosnych Świąt Aniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacho :-) życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych i spokojnych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo przypomina mi moje "cappucino Mariusza" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoje cappuccino Mariusza robiłam kiedyś, ale jest wg mnie jednak trochę inne, to jest bardziej mleczne i nie ma galaretki, a nasączane biszkopty są w kawie mlecznej, a nie zwykłej :) choć wszystkie tego typu torciki zawsze mają coś ze sobą wspólnego :)

      Usuń
  6. Niedługo mam rodzinną imprezę, chętnie wypróbuję. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Istny obłęd ! Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mojej rodzince by bardzo smakowało, bo takie właśnie smaki lubią! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ musi być pyszne to ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. myślę że było przepyszne, chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjeść takie ciacho, to prawdziwa przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciacho! Jeszcze z serkiem nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj porwałabym kawałeczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciacho :) Ser i cappuccino ciekawe połączone :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)