sobota, 28 marca 2015

Makaron z indykiem, bakłażanem i oliwkami w pomidorach

Tęskno mi do świeżych warzyw i owoców, które będą już niedługo na wyciągnięcie ręki, dlatego póki co staram się posiłkować tym co jest w sklepach, ewentualnie wykorzystać moje ostatni paczki mrożonek, ale niestety nie jest już ich tak dużo, więc tym razem musiałam skorzystać z opcji pierwszej.
Do dzisiejszego przepisu chciałam koniecznie wykorzystać bakłażana, resztę składników dobrałam do niego dość spontanicznie. Wyszedł pyszny i szybki obiad, który powstał między czasie, gdy robiłam zawijańca drożdżowego:) 

Składniki na 2 porcje:
200g makaronu świderki (możecie też użyć pełnoziarnistego)
Kilkanaście oliwek
1 bakłażan ok. 230 g
Pół białej cebuli
Pół czerwonej cebuli
1 duży ząbek czosnku
Puszka pomidorów w puszce
400 g mięsa z indyka – np. fileta
Sól
Pieprz
Łyżka oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka bazylii
Szczypta cukru

Przygotowanie:
  1. Indyka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na łyżce oleju. 
  2. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek posiekać. Bakłażana przekroić na pół wzdłuż, a te po raz kolejny na pół wzdłuż i pokroić na plasterki.  Dodać do mięsa. Chwilę smażyć. 
  3. Następnie dodać pomidory  i oliwki pokrojone w plasterki. Doprawić słodką papryką i bazylią oraz szczyptą cukru. Dusić chwilę do miękkości warzyw i mięsa oraz odparowania wody z pomidorów.
  4. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzony wymieszać z sosem.
Smacznego,
Anulla

26 komentarzy:

  1. Makaron w takim wydaniu jest świetny. Wiesz, ja bardzo lubię świderki i obok wstążek często go używam w mojej kuchni. Świetnie dobrałaś składniki. Taki obiad bardzo by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też świderki występują bardzo często w kuchni, na drugim miejscu są kokardki :)

      Usuń
  2. Nooo, takie jedzonko to ja lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No z makaronem nie ma, że nie lubię ;) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybkie i bardzo pyszne danie z makaronem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a z bakłażanem dawno się nie widziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie było mi dane jeść bakłażan, ale makaron w każdej wersji mi zasmakuje :D no, oprócz beszamelu.. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki z bakłażanem mnie kupiłaś mogę jeść i jeść taką patelnię ale bez patelni oczywiście ha ha

    OdpowiedzUsuń
  8. za makaronem nie przepadam, ale chętnie spróbowałabym Twoje danie, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenie smaków zdecydowanie na TAK

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie obiadki to coś dla mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta włoska wersja makaronu bardzo mi odpowiada, zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi też już tęskno za świeżymi warzywami. Musiało być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm smakowicie, ten bakłażan w tym zestawie bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Miłych i udanych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)