czwartek, 26 lutego 2015

Enchiladas

Ostatnio mam wrażenie, że wszystko mi się przejadło, szukam nieustannie nowości w swojej kuchni. Dlatego jak tylko zobaczyłam enchiladas na blogu Smakujmy.pl, wiedziałam że zawitają i w mojej kuchni :) Wprowadziłam niewielkie zmiany.

Składniki na 2-3 porcje
Farsz:
1 łyżka oleju 
1 cebula 
1- 2 papryczki chili
50 dag mięsa mielonego 
15 dag  startego sera żółtego
1 ząbek czosnku
Sól
pieprz
5 tortilli

Sos pomidorowy:
1 łyżka oleju
1 cebula   
2 ząbki czosnku   
1 op. krojonych pomidorów lub 400 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano  
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 szkl śmietany- ja dałam 18 %
sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Podgrzać olej na patelni. Włożyć posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku i chili. Zeszklić. Dodać mięso mielone, zwiększyć ogień do średniego i smażyć, często mieszając, przez 8-10 min, aż mięso równomiernie się przyrumieni. Zdjąć patelnię z ognia.
  2. Sos: Rozgrzać olej. Dodać posiekane: cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory lub przecier, cukier, oregano, pieprz kajeński, słodką paprykę doprawić solą i pieprzem. Zwiększyć ogień i gotować aż całość zgęstnieje (odparuje nadmiar wody z pomidorów). Po czym dodać śmietanę i gotować na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  3. 1/3 sosu dodać do mięsa. Smażyć chwilę, następnie dodać połowę startego sera żółtego. Wymieszać i smażyć do rozpuszczenia sera.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Każdą tortillę posmarować łyżką sosem. włożyć po ok. 2 łyżki mięsa i zawinąć tortille. Układać w żaroodpornym naczyniu i polać pozostałym sosem. Oprószyć pozostałym serem i piec 15-20 min. Udekorować kolendrą.
Smacznego,
Anulla

Meksyk od kuchni

31 komentarzy:

  1. Mam podobnie, też szukam nowych smaków i właśnie trafiłam je u Ciebie. Zapewne o tej porze roku tak mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. podobne, ale jednak inne, nie mają np. kukurydzy czy fasolki jak z burrito :)

      Usuń
  3. super jedzonka, lubię coś innego zjeść ,a nie kanapkę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jak wyglada oryginał, ale przy Twojej wersji czuje ssanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Od roku czaję się żeby je zrobić i coś mi nie wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mam wiele takich przepisów, że czaję się z nimi, a są takie że raz dwa zrobię :)

      Usuń
  6. Wpraszam się na kolejny obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  7. swietny pomysł, musze z niego skorzystac :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie ci wyszło, lubię to ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie ;) chętnie wypróbuję przepis, tylko mam pytanie do sosu. Jaka to śmietana? 18%? 32%?

    Pozdrawiam,
    Katarzyna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu
      ja użyłam śmietany 18 %, 12% też spokojnie się nada. Już uzupełniłam w przepisie, dzięki :) zazwyczaj to piszę, a tym razem jakoś mi umknęło.

      Pozdrawiam
      Anulla

      Usuń
  10. Pyszności! :) Chętnie poczęstowałabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak to dobrze, że ciągle szukamy nowych smaków. Dzięki temu nasze menu jest urozmaicone. Twoje enchiladas bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. smakowite! przyznam, że chyba nigdy ich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  13. pierwszy raz spotykam się z czymś takim, wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam, ale smakowicie się to danie prezentuje :) Ja też szukam, czasem jak czasu nie mam to wtedy byle szybko.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajna propozycja, i farsz mi się podoba. Syty i dobry obiad. Jeszcze nie jadłam ale wszystko przede mną.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czasem i w kuchni przydaje się jakaś zmiana, szczególnie gdy dzięki niej można zjeść coś tak smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, pysznie brzmi i pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawa odmiana, pyszny miałaś obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie jadłam, ale smakowicie się zapowiadają! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności! Proszę o takie z dostawą do mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. smakowite danie. wygląda super ; )

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam, danie idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)