niedziela, 16 listopada 2014

Zupa z dyni ze szpinakiem i curry

Dynia w tym sezonie występuje u mnie na wytrawnie. Łączyłam ją już z soczewicą w potrawce; była też wersja z makaronem, szpinakiem i pomidorami, a tym razem pora na wersję ze szpinakiem z curry oraz mleczkiem kokosowym.


Składniki na 2-3 porcje:
1 szklanka startej na grubych oczkach dyni
4 kostki mrożonego szpinaku (brykiet)
500 ml bulionu
1/3 łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki cayenne
1 łyżeczka curry
80 ml mleczka kokosowego
Dodatkowo grzanki np. czosnkowe

Przygotowanie:
  1. Do gotującego bulionu dodać dynię. Gotować kilka minut. Zblendować. Dodać szpinak. Gotować do rozmrożenia. Doprawić curry, imbirem i cayenne. Na koniec wlać mleko kokosowe. Podawać z grzankami.
Smacznego,
Anulla

Szybkie zupy! Zupa na jesień

35 komentarzy:

  1. Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem.. zaskakujace:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zupy dyniowe, myślę, że ta będzie znakomita:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam różne wersje zupy z dyni, ale z takimi dodatkami nigdy! Musiało być smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie dyni i szpinaku.Bardzo chętnie spróbowałabym takiej pysznej, rozgrzewającej zupki.: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa zupa, wygląda pysznie, fajnie dobrane składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W mojej kuchni nadal króluje dynia. W zapasie mam jeszcze dwie. Dziś z dynią upiekłam pierniczek, choc patrząc na Tw zupę juz mnie bierze chęć ugotowania takiej!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do niedawna nic bym nie skosztowała z dyni. Ale już to się zmieniło, zapisuje przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja przygoda z dynią zaczęła się w tamtym roku, choć wcześniej zdarzało mi się ją zjęść ale bez takiego entuzjazmu :)

      Usuń
  8. To chyba najłatwiejsza zupa. Pięknie wygląda. Co za kolor! Każdy by się na nią pokusił :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszna zupa! wprosiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lekka i smaczna zupka! Fajny dodatek szpinaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna zupka :) Zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak jest taka pogoda jak dzisiaj to taka zupka jest idealna na obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. W tym roku nic nie robiłam z dyni, a szkoda. Zupa fajna, tylko dyni nie mam.

    OdpowiedzUsuń
  14. połączenie dynia-szpinak nie znałam, ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadam wszystko co zielone więc twoją zupką mnie kupiłaś.Fajne smaki. Dowiodłaś że zupa ze szpinaku może być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ogóle szpinak może być pyszny:) sama jeszcze 2 lata temu mówiłam "be"

      Usuń
  16. Witam Cię Aniu w mojej akcji :-) dziękuję za udział i zapraszam Cię do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam, bardzo jestem ciekawa jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pycha! Uwielbiam takie połączenie ale w zupie jeszcze go nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajna kombinacja.Musi być smaczna.Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przepis, bardzo oryginalny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chętnie bym się dziś rozgrzała taką zupą.

    pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)