niedziela, 30 listopada 2014

Tosty (sandwiche) szpinakowo – pomidorowe

Zazwyczaj tosty jem klasyczne – szynka i ser. Czasami staram się je urozmaić w różne dodatki typu pieczarki, ananas. Jednak gotując obiad zostało mi trochę farszu (usmażonego szpinaku), w lodówce leżało pół pomidora oraz kawałek mozzarelli. Postanowiłam połączyć te składniki w pyszne tosty. Tym bardziej, że połączenie szpinak i pomidor jest chyba moim ulubionym :)

Składniki na 2 sztuki:
4 kromki chleba tostowego
Ząbek czosnku
Pół pomidora
1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g)
Garść mrożonego szpinaku (kilka kostek brykietu)
Masło do posmarowania kromek do opiekacza
Sól
Pieprz olej

Przygotowanie:
  1. Czosnek posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać szpinak. Gdy się rozmrozi posolić i popieprzyć. Chwilę podsmażyć. 
  2. Kromki posmarować cienko masłem z jednej strony. Złożyć (masło do środka). Na wierzchu położyć szpinak, na to plasterki pomidora, a na wierzch plasterki mozzarelli. 
  3. Ułożyć w opiekaczu – strona z masłem na zewnątrz. Chwilę zapiekać.
Smacznego,
Anulla

32 komentarze:

  1. szczerze przyznam, że najbardziej jestem za klasyką.. :D
    Ale ta opcja? Trafia do mnie idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe i pysznie wyglądające tosty :-) super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie śniadanie to poezja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie powinnam ich oglądać o tej godzinie :( !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram ze sobą do pracy...pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też lubię takie połączenie składników. A śniadanie wyszło ci pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ te Twoje tosty wyglądają smacznie:) Muszę sobie takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie wykorzystanie resztek co z lodówki to ja bardzo lubię. Pysznie to wykombinowałaś. Podpinam się po jednego :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Szpinak, pomidor i mozzarella - pyszny zestaw! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie proste, a takie pyszne :)

    pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  11. Zazwyczaj taki farsz widziałabym w naleśniki a tu proszę - na toście też można :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I nic się nie zmarnowało. Wyszło pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł na tosty, lekkie i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Myślę że moje dzieciaki po takiej kanapce dostali by szpinakowicy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha tościki :) Ze szpinakiem smakują doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajne tosty, smaczne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tosty zawsze i ze wszystkim smakuja chyba każdemu. Przynajmniej ja nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Takie zestawienie smakowe jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy pomysł na inną wersję tostów :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Szpinak, pomidor i mozzarela... nic tylko palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszna propozycja! Uwielbiam szpinak! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Akurat pora kolacji, więc się wpraszam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Takich tostów jeszcze nie jadłam, wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. jedno z lepszych połączeń dla takich zapiekanych kanapek, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)