poniedziałek, 9 czerwca 2014

Maślane ciasto z truskawkami i rabarbarem

Czerwiec to dla mnie ciężki miesiąc, tyle się dzieje, jednak wiele pozytywnego, stąd moja rzadsza obecność na blogu, a i dlatego zrezygnowałam w tym miesiącu z akcji Gotowanie za głosowanie. Od lipca natomiast wracamy już z nią normalnie!
A tymczasem póki sezon trwa zrobiłam szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. W końcu nie może zabraknąć wpisu z moimi kochanymi truskawkami!:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchnia u Krysi



Składniki na foremkę 22x24 cm:
25 dag masła
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
25 dag mąki pszennej
4,5 dag mąki ziemniaczanej (ok. 4 łyżki)
5 jajek
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 kg rabarbaru i trochę truskawek - 30 dag
5 łyżek cukru do posypania owoców i cynamon

Przygotowanie:
  1. Rabarbar pokroić na kawałki, a truskawki wydłubać z szypułek, zasypać cukrem i odrobiną cynamonu. 
  2. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  3. Zmiksować masło z cukrem,  cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia.  Przełożyć do masy i mieszać do czasu otrzymania gładkiego ciasta.
  4. Foremkę wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć dowolne owoce (u mnie truskawki i rabarbar).
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. 
Smacznego,
Anulla

Milion smaków truskawek Rabarbalove

33 komentarze:

  1. o tak, uwielbiam takie ciacha:) swojsko i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ummm, pysznie. Teraz ja do kawki porywam jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! :) Porywam do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas teraz sezon w ogródku truskawkowy i z truskawkami ze dwa razy w tygodniu takie robimy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho pięknie się prezentuje :) Uwielbiam wszystko, co maślane :) Takie ciacha rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybkie i smaczne, to ratunek na bardziej zabiegane dni :) Dziś będę robić podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. smakowite ciasto, bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności, takie ciasta lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No i przez Ciebie mam teraz ochotę na takie pyszne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niedługo będziesz mieć wolne i narobisz czas :) Zresztą bardzo przyjemnie ;)
    A ciasto wygląda przepysznie :) Ostatnio podobne popełniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszota, pięknie wyrosło, prawie jak rożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak pięknie wyrosło, takie świeżutkie najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Porywam kawałek, bo takiej ochoty mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto mojego dzieciństwa. Może troszkę inne składniki, ale proste w wykonaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto szybkie ale bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kusisz straszliwie, człowiek biedny na diecie (jeszcze kilka dni) bezglutenowej a tu takie pyszności. Jak tu wytrwać kiedy ogląda takie zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie ciacha teraz są na topie, pyszne na drugie śniadanie z kubkiem kawy :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Piekę niemal identyczne,korzystając z przepisu mojej mamy:)W sezonie owocowym takie proste ciasta są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  19. maślane ,z truskawkami i rabarbarem to dopiero rozkosz dla podniebienia

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne ciasto. Fajne połączenie truskawek i rabarbaru ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Truskawy, rabarbar kawałek skubnę do kawy. bo pysznie wygląda i fajnie kwaskowe jest na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Takiego połączenia - truskawek i rabarbaru jeszcze nie jadłam, ale myślę, że takie ciasto musi obłędnie smakować <3

    OdpowiedzUsuń
  23. muszę spróbować zrobić :) przepis mnie zainteresował :) na pewno jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda na bardzo pyszne i mięciutkie!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Koniecznie przepis do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
  26. Tez jeszcze chętnie upiekę takie ciasto, jak będą jeszcze truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. czerwiec to dla mnie też gorący okres :/ a ciasto na pewno pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. przepadam za takimi ciastami!!! no i można wykorzystać najlepsze owoce lata

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)