środa, 7 maja 2014

Ryba w sosie pikantnym z warzywami

W większości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw  z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów. Teraz już nikt nie powie mi, że coś do siebie nie pasuje. Jednemu albo dane połączenie smakuje albo nie.
Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości.

Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie


Składniki na 4 porcje:
4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj
Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej
1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao
Słodka papryka w proszku
2 jajka
Sól
Pieprz – może być cytrynowy
mąka
3 torebki brązowego ryżu
Sos:
450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki)
Puszka krojonych pomidorów
Papryczka chili
Szczypta curry, bazylii i oregano
Szczypta cukru
Sól
Pieprz
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
  1. Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę tartą). Jajka wbić do trzeciej miski. Dodać do niej sól, pieprz, słodką paprykę oraz słodki sos chili. Roztrzepać. Rybę obtoczyć w jajku, mące, jajku i panko. Smażyć na rozgrzanym oleju.
  2. Sos: Czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju wraz z pokrojoną w paski papryczką chili. Następnie dodać warzywa, smażyć chwilę. Wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami i curry. Dusić do odpowiedniej konsystencji i miękkości warzyw.
  3. Podawać z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu brązowym ryżem i usmażoną rybą.
Smacznego,
Anulla

28 komentarzy:

  1. Dokładnie! Ryba ma tak cudowne mięso..
    Jasne lubię ją panierowana, ale taka bez również! Właśnie w towarzystwie warzyw, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rybę na obiad, smażoną i panierowaną. Dla mnie pyszności i ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  3. powiem ci że fajnie zapowiada sie ten sos.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaciekawiona sosem postanawiam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kolorowe danie, smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W towarzystwie warzyw najlepsza. Ja wole taką bez panierki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale dawno nie jadłam rybki :) zjadłabym z przyjemnością taki kolorowy obiadek :P

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm smakowitości! ostatnio mnie ciągnie do rybek :)

    serdecznie zapraszam na risotto z pieczarkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis, rybke uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie podane, świetnie przygotowane danie, które z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię rybę w każdej wersji :) z takim sosikiem jest wyśmienita!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zwykle świetna propozycja. Moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja najbardziej lubię bakłażana smażonego w panko ale na rybę też dam się skusić :)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, idealny przepis na jutrzejszy obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. jaaa ale te warzywka smacznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię takie dania lekkie, zdrowe, rybka mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Aż się głodna zrobiłam ;-)

    http://monika-jb.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Rybka świetnie się prezentuje w takim towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny pomysł, żeby urozmaicić podanie ryby. Super : )

    OdpowiedzUsuń
  21. ostatnio ciągnie mnie do ostrych potraw więc Twoje danie wpadło mi w oko :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja za rybą nie przepadam, ale Twoja propozycja mnie zaciekawiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Osobiście właśnie pod taką postacią lubię najbardziej !

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniale wygląda :) ! Ojjj jadłabym <3

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)