piątek, 14 lutego 2014

Smażone ciastko francuskie z owocami

Oto moja walentynkowo-karnawałowa propozycja, która wygrała w Gotowanie za głosowanie dosłownie jednym głosem! Smażone ciastko z owocami to przepis, który może być ciekawą odmianą od klasycznych pączków. Swoje ciacha przygotowałam z nadzieniem z owoców leśnych (malina&jagoda). Moim celem było odtworzenie smaku z McDonald jednak daleko im do ideału, który tak lubię z tej słynnej sieciówki. Nie wiem już sama, jakie oni używają do nich ciastko, które jest tak chrupkie i specyficzne. Za to z nadzieniem trafiłam w 100%.  Ciastko samo w sobie było bardzo smaczne, a do odkrycia ich tajnej receptury będę dążyć metodą prób i błędów.


Składniki na 8 sztuk:
Garść mrożonych malin
Garść mrożonych jagód
Opakowanie ciasta francuskiego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cukier do smaku
Olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Owoce wrzucić do rondelka, dodać kilka łyżek wody, dusić do rozpadnięcia. Posłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami wody. Dodać do owoców w celu zagęszczenia.
  2. Ciastko francuskie pokroić na 8 części. Na środek kłaść odrobinę nadzienia owocowego. Dobrze skleić boki.
  3. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Nasze ciastka smażyć z obu stron na złoty kolor na wolnym ogniu przez kilka minut. Wykładać na papierowe ręczniczki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Smacznego,
Anulla

Słodkie Walentynki 2014 Tłusty czwartek 2014 Walentynki - czym TO się je? Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie

43 komentarze:

  1. Na to właśnie głosowałam! Na pewno pyszne ciastko, choć podejrzewam, że trzeba uważasz, aby się nie poparzyć przy jedzeniu- ciężko byłoby mi się powstrzymac i przeczekać aż wystygnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, z tym czekaniem zawsze jest problem, bo jest tak dobre, że zawsze się chce już spróbować:)

      Usuń
  2. Wygląda to ciastko fantastycznie :) I pewnie smakuje identycznie jak z sieciówki tylko marudzisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mnie tu dlugo nie było...aż mi w brzuchu zaburczało jak zobaczylam te ciastka!!:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę takie ciacho do kawki:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie traktowałam tak francuskiego-ciekawe wykorzystanie.. :)
    Na Walentynki sprawdzi się idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na karnawałowe szaleństwo też będą wspaniałe:)

      Usuń
  6. miałam robić dziś ciasto, ale mi się zepsuło..

    a u mnie dziś nie-walentynkowa tarta jabłkowa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie! Cieszę się, że to ciastko wygrało w głosowaniu, bo nie dość, że ja bardzo lubię to jeszcze oddałam na nie swój głos ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wpadłabym na to, żeby smażyć ciasto francuskie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie smażyłam ciasta francuskiego. Obecnie unikam smażonych dań, deserów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. idealne alternatywa dla pączków i faworków na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To się nazywa upór. Też często próbuje przygotować dania, które jadam w różnych lokalach. Wychodzi to z różnym skutkiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja mam podobnie:) większość rzeczy da się odtworzyć w domowych warunkach, ale czasami po prostu próbuje się innymi siłami dążyć do tego ideału:)

      Usuń
  12. hahaha!!! w końcu mój głos wspomógł wygraną :-) bardzo fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja wiem, ze to tlusto, ja wiem, ze niezdrowo, ale tez te charakterystyczne ciastka ze slynnej sieciowki bardzo lubie...
    ;)

    Witam w akcji! Milo, ze bierzesz udzial!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem i na niezdrowe można sobie pozwolić:)

      Usuń
  14. Pierwszy raz słyszę o takim wykorzystaniu ciasta francuskiego. Wygląda bardzo dobrze, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne ciacho :) Nadzienie idealne :) W mc donald niestety nie próbowałam, ale chyba wolałabym Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to polecam te ciacha:) ja je bardzo lubię choć rzadko sobie na nie pozwalam

      Usuń
  16. Interesujący pomysł, nigdy nie smażyłam ciasta francuskiego... tez jestem ciekawa, jak oni robią ciasto McD ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś może się nam uda rozgryźć tą tajną recepturę:)

      Usuń
  17. Uwielbiam te ciastka z Maca!! Jak zobaczyłam Twoje to od razu pomyślałam, że ekstra przepis bo takie podobne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobne są, ale wg mnie to nadal nie to samo w 100%:)

      Usuń
  18. A widzisz sama jadłam to ciastko kilka dni temu i w sumie pierwszy raz, a bardzo mi posmakowało, dobrze by było wiedzieć jak je robią :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może któraś z nas odkryje ten sekret:)
      te ciastka są pyszne:)

      Usuń
  19. Ojej, wiesz, że to moje ulubione danie z McDonald's, a nie jem tam już lata. Zrobię koniecznie, ale mnie ucieszyłaś tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  20. Kurcze....... to jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam je z sieciówki, ale domową wersję też chętnie wypróbuję i zapewne język będzie poparzony...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heh ciężko się powstrzymać przed spróbowaniem:)

      Usuń
  22. wyglądają obłędnie:) już sobie wyobrażam jak cudownie musiały smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super pomusł z tym smażeniem, a do tego gratulacje z powodu wygranej :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Myślę że i tak lepsze niż w Mc Donald's, bo domowe!

    OdpowiedzUsuń
  25. ja tez mysle, że jest lepsze niz w Mc'Donald's bo bez chemii..
    no i fajny pomysł, żeby smażyć ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nigdy jeszcze nie smażyłam ciasta francuskiego.... chyba czas spróbować :)!

    OdpowiedzUsuń
  27. ale fajny pomysł na ciasto francuskie :) bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  28. oni smażą na fryturze dlatego są mocniej chrupkie

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)