niedziela, 23 lutego 2014

Jajka zapiekane w pomidorach

Od ponad kilku tygodni wreszcie doczekałam się wolnego weekendu, więc leniwe śniadanie jest jak najbardziej wtedy wskazane. Tym bardziej, że przepis opublikowany u Andźki czekał na swoją chwilę do zakończenia sesyjnych zmagań i wolnej chwili do delektowania się błogostanem dnia bez pośpiechu. Długo się nie zastanawiałam, co przygotować i stwierdzam, że to zapiekane cudo musicie po prostu spróbować! Pomidory, które ubóstwiam zostały doprawione we włoskim stylu bazylią i czosnkiem, a do tego płynny środek żółtka dodaje im tę delikatną nutę, którą ciężko opisać. Ach, zakochałam się! Oczywiście stopień ścięcia jajka zależy od Waszych gust smakowych i nastroi Was pozytywnie na cały dzień jak w moim przypadku, tym bardziej, że pogoda za oknem iście wiosenna!

Inspiracja pochodzi z bloga Cuda i Cudeńka.


Składniki na 2 kokilki:
1 ząbek czosnku
½ małej cebuli
1 puszka krojonych pomidorów
Suszona bazylia – do smaku
Sól, pieprz
4 plasterki szynki
2 jajka
1 łyżka oleju

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekany na plasterki czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Dorzucamy pomidory z puszki i podsmażamy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos bazylią, solą i pieprzem i szczyptą cukru.
  2. Na dnie dwóch kokilek układamy po 2 plastry pokrojonej w kostkę szynki i wlewamy sos pomidorowy. Na wierz wbijamy po jednym jajku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 min.

Smacznego,
Anulla

Śniadanie mistrzów Olimpijskie gotowanie

43 komentarze:

  1. Ania, u mnie wczoraj podobne jajka w kokilkach i zrobione zdjęcia tez będzie post :))), pozdrawiam serdecznie, miłej niedzieli i zapraszam do mnie na francuskiego rożka :)) http://wkuchniuli.blogspot.com/2014/02/francuski-rozek.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ten weekend to chyba jakaś faza była na tego typu śniadania:)

      Usuń
  2. Wspaniałe danie :) Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no no no :) takie śniadanie najlepiej smakuje w wolny weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobiście miałem okazję skosztować na śniadanko i było naprawdę dobre. Jedyne co bym zmienił to jajko w formie płynnej na bardziej ścięte ale myśle że to kwestia gustu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to jest kwestia gustu:) bo Ty akurat wolisz bardziej ścięte jajka :)

      Usuń
  6. Tak, Twoja wersje z jajkiem lekko płynnym musi być jeszcze lepsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj była po prostu boska!:) mogłabym te jajka jeść non stop teraz!:) dzięki za inspirację!:)

      Usuń
  7. Super! Marzą mi się takie na śniadanie od jakiegoś czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jajka są wspaniałe w każdej postaci. te to pychotka, na śniadanie zjadłaby z miłą chęcią

    OdpowiedzUsuń
  9. a jak sesja?! :)
    uwielbiam tak zapiekane jajko, tylko, że do tej pory robiłam z chlebem! Ale to też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na śniadanie! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niaaaaaaaaaaaami, chętnie bym spróbowała!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smacznie wygląda :) a co to za książka/ artykuł? :)
    Bo pomyślałam już, że zmieniłaś branżę na psychologię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. branży nie zmieniłam, nadal pozostaje przy prawno-finansowej, ale to nie znaczy, że tylko z tego muszę wiedzę zgłębiać:P A to artykuł z magazyny "Skarb":)

      Usuń
  13. podoba mi się taka wersja z jajkami w pomidorach :) Wszystkie moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zawsze miałam na uwadze takie pomidorki zapiekane z jajami. Muszę spróbować w końcu bo ślinka cieknie, mniam :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie spróbuj, bo ja się w nich zakochałam i podejrzewam, że nie jedna jeszcze osoba:)

      Usuń
  15. Fajny pomysł :)) smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. I pewnie latem ze świeżymi pomidorkami też smakowałoby extra:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, ale póki co człowiek korzysta z tego co ma:)

      Usuń
  17. Jak zwykle przepysznie to wygląda i wpędzasz mnie w kompleksy, że moje śniadania są takie... na szybko :/ Może w końcu wpadniesz i zrobisz mi takie ciepłe, smakowite śniadanko? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje przeważnie też są bardzo szybkie, gdy mam wolniejszy weekend to sobie pozwalam na małe szaleństwo, a jak wiesz on jest wolny jest to tak samo rzadko jak i u Ciebie.
      Ostatnio kto inny załapał się na takie śniadanie, ale na Ciebie też przyjdzie pora:D

      Usuń
  18. Idealny pomysł na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię takie na śniadanie! Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam je !
    Często robię je na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja chyba też niebawem zrobię sobie takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie wygląda :) nie dziwię się że humor Ci się poprawił!

    OdpowiedzUsuń
  23. Tym płynnym środkiem przekonałaś mnie na 100%, że to jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  24. jajka uwielbiam i pochłaniam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  25. U Ciebie jak zwykle pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pomysł nie tylko smaczny, ale również miły dla oka:))

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo ciekawy, no i smaczny!, pomysł

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)