poniedziałek, 11 lutego 2019

Cynamonowe bułeczki (Cinamonn Rolls)

Lekko słodkie, miękkie i pachnące cynamonem bułeczki będą znakomitym przywitaniem weekendowego poranka z kubkiem gorącej kawy. W tygodniu zaś, chętnie zabieram je ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Wymagają chwili poświęcenia na ich przygotowanie, ale zapach unoszący się w domu to zdecydowanie wynagradza.



Składniki na 11 sztuk:
Na ciasto:
½ szklanki mleka
1 jajko
15g świeżych drożdży lub opakowanie 7g suchych drożdży
1 łyżka cukru brązowego
50g masła
Szczypta soli

Nadzienie:
30g masła
1,5-2 łyżki cynamonu
2 łyżki erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić, odstawić do ostudzenia.
  2. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukier brązowy i erytrytol.
  3. Mleko zletnić, wymieszać z nim drożdże. Wlać je do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść jednolite i elastyczne ciasto. Odstawić na 1h do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować prostokąt o wymiarach około 30x30cm.
  5. Posmarować roztopionym i przestudzonym masłem za pomocą pędzla. Następnie posypać cynamonem wymieszanym z erytrytolem. Zwinąć roladę. Ostrym nożem kroić w plastry w odstępach około 2,5-3cm.
  6. Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Smacznego,
Anulla

4 komentarze:

  1. Kocham takie bułeczki! Im więcej cynamonu tym lepiej :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję, bo takie bułeczki bardzo lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! Uwielbiam ten smak i aromat podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko to co z cynamonem uwielbiam, a bułeczki szczególnie. Pycha

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)