czwartek, 12 października 2017

Kasza gryczana z soczewicą i warzywami

To jedno z tych dań, które zrobiłam kiedyś przez przypadek do pracy, później wielokrotnie odtwarzałam, aż wreszcie doczekało się zdjęć, by wstawić przepis na bloga.
Od jakiegoś czasu staram się jeść na tyle różnorodnie, że kuchnia roślinna staje mi się coraz bardziej bliska. Jem mięso, ale nie stronię także od strączków i innych wege dań, które przy odpowiednim doprawieniu stają się pyszne. Dzisiejsza propozycja zadowoli przede wszystkim wegan, ale także osoby z nietolerancją laktozy i glutenu.


Składniki na 4 porcje:
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
500g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g zielonej soczewicy
200g kaszy gryczanej palonej
750g przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Zieloną soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  3. Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i w grubą kostkę cukinię. Smażyć aż będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę czerwoną i żółtą paprykę.  
  4. Wlać przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić chwilkę aż odparuje nadmiar wody z pomidorów. 
  5. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę i kaszę gryczaną. Wymieszać dokładnie, chwilę dusić.
Smacznego,
Anulla

14 komentarzy:

  1. Wiele dobrego słyszałam o połączeniu kasz i soczewicy.
    Miałam nawet kiedyś coś podobnego zrobić.
    Danie mnie zaciekawiło.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje danie prezentuje się pysznie. To ja też muszę takie zrobić na jesienną chandrę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie takie dania :) Soczewicy z kaszą jeszcze nie łączyłam, ale pomysł mi się bardzo podoba :D Zresztą widać, że wyszło pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fajnie. Aż ślinka cieknie. Ciekawy i prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie. I pięknie i smakowicie wygląda. Dawno nie jadłam kaszy gryczanej i nie wiem dlaczego. Tak bardzo ja lubię. Taki pomysł na podanie kaszy też jest wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również ostatnio coraz częściej otwieram się na stricte warzywne dania, które potrafią kryć w sobie pełnię smaku :) Koniecznie muszę wypróbować taką wersję kaszy gryczanej, bo wygląda i brzmi przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie wprosiłabym się na taki pyszny posiłek. Uwielbiam takie miksy warzyw i kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne danie ☺ Lubię połączenie ugotowanej kaszy z warzywami ☺

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wyglądający przepis. Aż nie mogę się doczekać żeby sobie go przyrządzić :). Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)