sobota, 27 grudnia 2014

Rolada żyrafa

Dzięki prostemu w wykonaniu wzorowi uzyskujemy ciasto, które niebanalnie się prezentuje i zaskoczy niejednych gości - to mój tegoroczny hit!   
Wypełnienie możecie dobrać natomiast już wg indywidualnych potrzeb. Ja do swojej rolady dałam banany i krem ze śmietanki kremowej z mascarpone.
Inspiracja z bloga Uwielbiam gotować.

Składniki:
Ciasto:
    5 jajek
    6 łyżek cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    80 ml wody
    45 ml oleju
    3 łyżki naturalnego kakao

Nadzienie:
300 ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
2 banany
sok z cytryny do skropienia bananów

Przygotowanie:
  1. Ciasto: Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, wsypać mąkę, wlać wodę i olej. Całość miksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Pianę z białek dodać do masy żółtkowej, wymieszać łyżką.
  2. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować cienko olejem. Kilka łyżek ciasta przełożyć do szprycy lub foliowego woreczka (odciąć koniec). Po czym wycisnąć na papierze jasny szablon żyrafy. Następnie włożyć blachę ze wzorem na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
  3. Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać łyżką. Czekoladową masę wylać na jasne podpieczone ciasto. Następnie rozprowadzić delikatnie masę, tak aby nie popsuć wzoru. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeszcze gorące ciasto zsunąć z blachy na ściereczkę leżącą na stole, odwrócić, ostrożnie zdjąć papier, przykryć ściereczką, położyć na wierzch wałek i zwinąć w roladę tak, aby wzór był na wierzchu. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
  4. Nadzienie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, a następnie serek mascarpone, a potem  ostudzoną żelatynę rozrobioną w kilu łyżkach gorącej wody. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  5. Ciasto rozwinąć, posmarować masą śmietanową zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Wzdłuż ciasta ułożyć banany (przy brzegu), po czym ściśle zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Po stężeniu masy kroję roladę w plastry.
Smacznego,
Anulla

25 komentarzy:

  1. widziałam już takie rolady- są urocze! I wcale się nie dziwię, że goście uważali za hit taką roladę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam tego ciasta i zgadywałam skąd ta nazwa. A tu taka niespodzianka, że wierzch tej rolady ma wzór żyrafy. Doskonały pomysł na śliczną i pyszną roladę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dawna chcę ją zrobić, chyba mnie zachęciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentuje ta rolada. Może zrobię na Sylwestra:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa rolada, chętnie spróbuje Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta rolada chodziła za mną jakiś czas temu, potem o nie j zapomniałam. Pięknie wygląda, bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna ta roladka, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny wzorek na roladzie, a ona sama jaka pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wyglądają te żyrafie wzory :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka czadowa ta rolada, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Żyrafa wyszła ci cudna. Rolada pierwsza klasa, z bananami mniam. Sama bym zjadła pól od razu ha ha Szczęśliwego Nowego roku ci życzę, aby spełniły się w nim wszystkie twoje marzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo apetyczna rolada, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka ładna i apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rolada wygląda bardzo ciekawie i smakowicie:) Bardzo lubię masy śmietanowe, ale nie przepadam za mascarpone, które dla mnie smakuje jak masło :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowna żyrafka :) nie mogę się napatrzeć!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała rolada. Niesamowicie się prezentuje.
    Pozdrawiam i gratuluję pomysłu. Twoja rolada na nie jednym stole była by numerem 1.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)