niedziela, 16 marca 2014

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

W akcji gotowanie za głosowanie, po burzliwej walce, mieliście ochotę na zapiekankę. To moje pierwsze podejście do niej w wersji z kaszą, ale muszę przyznać, że bardzo udane, tak więc będę następnym razem kombinować z innymi jej rodzajami. Smakuje świetnie na ciepło, jak i na zimno, dlatego nada się też jako jedzenie na wynos. Natomiast, gdy przygotujecie ją w wersji bezmięsnej idealnie nada się jako dodatek do pieczonego mięsa.
Przepis pochodzi z bloga mniami-mniam


Składniki na 5-6 porcji:
3 torebki kaszy jęczmiennej
1 puszka krojonych pomidorów
3 ząbki posiekanego czosnku 
20 dag pieczarek 
4 łyżki kaszy manny
20 dag startego sera żółtego
Jedna starta marchewka
sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka
podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g
3 łyżki oleju
Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Posól i popieprz. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj marchewkę i podsmaż jeszcze chwilę. Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popieprz. Podsmaż. Przełóż do podsmażonych pieczarek. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw tymiankiem, oregano i słodką papryką. Duś chwilę. Na koniec dodaj kaszę manną
  2. Kaszę  odcedź i przesyp do dużej miski, dodaj sos i starty ser żółty.
  3. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 30 min w 180 stopniach.

Smacznego,
Anulla

43 komentarze:

  1. Muszę się trochę zmobilizować, bo jedyne co robię ostatnio z kaszą jęczmienną to krupnik :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dobre to musiało być, mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie dania, wygląda fantastycznie - zdrowo i pożywnie

    OdpowiedzUsuń
  4. doobre to, oj doobre :D
    Dla mnie bomba ;)
    Ja kiedyś na słodko ją zapiekałam, a wytrawnie jeszcze nie-czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za to muszę spróbować na słodko:)

      Usuń
  5. jako, że jestem wielką fanką kaszy jęczmiennej, danie idealne dla mnie:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio wszędzie szukałam przepisu na taką zapieksę z kaszą, no i proszę - jest! :) czas na podjęcie próby :)

    Martyna. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. można się poczęstować? :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie to wygląda! Daj trochę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zapiekanka świetna- ale mnie podoba się teraz Twój blog - wizualnie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem Ci, że przepis brzmi bardzo ciekawie. Proste danie, ale przekonuje mnie, bo łatwe do zrobienia, łatwe do odgrzania i mozna zabrać do pracy. Super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale na pewno smakowałaby mi, bo kasze lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo ciekawy sposób na kaszę :) aż zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. jestem fanką zapiekanek, ale takich jeszcze nie jadłam! muszę spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kaszę uwielbiam,więc chętnie Twoją wersję przetestuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. zapiekanki z jaglanej to ja jeszcze nie jadłam... ale muszę przyznać, że narobiłaś mi apetytu na taką :)

    OdpowiedzUsuń
  17. super, bo ja też kasze lubię takiej zapiekanki jeszcze nie jadłam, ale zainspirowałaś mnie jak nic :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Może dzięki takiej zapiekance polubiłabym kaszę jaglaną?

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, nie jadłam jeszcze takiej zapienki, koniecznie bede musiala taka zrobic :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Patrzę i nabieram ochoty.Jak widać kasza ma swoje walory :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kasze lubię, ale zapiekanki z kaszą to jeszcze nie robiłam :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pierwsze głosowanie, w którym nie wygrał mój faworyt ;P Ale nie ma tego złego - zapiekanka pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak ja już dawno nie robiłam żadnej zapiekanki, zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Foremki znajdziesz w Ikei :)

    PS. Zapiekanka w sam raz dla mnie :) ostatnio mam faze na jedzenie kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zapiekanki to ulubione dania mojej rodziny, ten przepis bardzo wzbogaci nasz repertuar. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. smaczna i pożywna. lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakie pyszne i zdrowe danie :) trzeba będzie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ulubiona potrawa mojej rodzinki, zapachniało aż u mnie:))

    OdpowiedzUsuń
  29. Z moją ukochaną kaszą. Wspaniała zapiekana, zgapię napewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przypomniałaś mi, że dawno nie jadłam zapiekanek. Ta z kaszą jęczmienną zapowiada się smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Zapiekanki z kaszy nie robiłam.... więc chetnie się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszne musiało być ;)
    w wolnej chwili zapraszam w swoje skromne progi.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Trochę ją zmodyfikowałam dodając czerwoną,świeżą paprykę oraz cebulkę i nie dodawałam kaszy manny.Też wyszła super.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepisy są po to żeby je modyfikować pod swoje potrzeby :)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)