piątek, 21 marca 2014

Pizza z tuńczykiem i rukolą

Wiosna nadeszła, za oknem piękna pogoda, dzięki której człowiekowi od razu chce się żyć. To wtedy mam więcej energii i nie marzę o rozpoczęciu dnia od kawy. Natomiast dzień 21 marca nastraja mnie zawsze jakoś tak pozytywnie, może dlatego, że nie znoszę zimy i bardzo oczekuję ciepłych dni, więc na przywitanie Pani Wiosny proponuję Wam pizzę z zielonym akcentem w postaci rukoli. Spód lekko uzdrowiłam, dodając do niej mąkę razową pszenną oraz otręby pszenne. Na wierzch wymyśliłam już jakiś czas temu, że dodatkami będą tuńczyk i rukola, tak więc plany ziściłam i dzisiaj przedstawiam Wam przepis na to cudeńko.


Składniki na 2 pizze:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej (u mnie chlebowa Melvit)
Opakowanie suszonych drożdży instant – 7g
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
Ok. 300 ml letniej wody (jeden kubek)
1 łyżka oleju
łyżką otrębów pszennych

Sos:
Puszka pomidorów w puszce
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
Łyżka oleju
Sól,
Pieprz
Zioła włoskie
Szczypta cukru

Dodatki:
125 g mozzarelli (u mnie kulka light)
Puszka tuńczyka w sosie własnym
2 garście rukoli

Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać mąkę z solą  i otręby pszenne, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać olej i  wlewać po trochu mieszaninę do zagłębienia w mące. Zagnieść ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste (ok. 10 minut).
  2. Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami włoskimi. Dusić chwilę do zredukowania konsystencji. Sosem posmarować spody. Następnie ułożyć na nich pokrojoną lub startą mozzarellę i tuńczyka z puszki. 
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiana. Po upieczeniu posypać rukolą.
Smacznego,
Anulla

41 komentarzy:

  1. mmm... świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam. Smak rukoli jest dla mnie zbyt ostry, ale taką pizzę chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w pizzy czuć mniej ten ostry smak:)

      Usuń
  3. Nie jadłam nigdy pizzy z tuńczykiem... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rukola tak ale tuńczyk nie koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz tuńczyka zamienić na inną rybę lub kurczaka albo szynkę parmeńską:)

      Usuń
  5. Wygląda apetycznie :) a pizza z rukolą chodzi za mną już od jakiegoś czasu, więc przepis zapisuję sobie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! to wygląda tak smakowicie, a ja jestem tak nieziemsko głodna.... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze bałam się dawać tuńczyka na pizze-że będzie śmierdzieć, przypali się..
    Moje obawy znikły jak zobaczyłam Twoje pyszności! omnomn... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać nic się z nim nie stało:)

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam pizzy z rybą...ale przez Twoje zdjęcia się skuszę!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie, wygląda bosko!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdybym była Panią Wiosną byłabym szczęśliwa, że tak pięknie i smacznie mnie przywitałaś.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam kiedyś pizze z rukolą i świetnie smakowała :) Narobiłaś mi ochoty na taką :))

    OdpowiedzUsuń
  12. biorę kawałek i jak mówią słowa piosenki "spadam":)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj zjadłabym teraz kawałek ciepłej pizzy z ciągnącym serem. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniale się prezentuje, tak wiosennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pizzę uwielbiam a Twoja wersja kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha, ostatnio pizza z rukolą u mnie króluje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam pizzę, w takim wydaniu smakowałaby mi na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. domowa pizza <3 Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. zjadłabym nawet teraz, na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pizza z dodatkiem maki razowej musi smakować, bardzo ciekawie dobrałaś składniki:))

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ apetycznie ona wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  22. prezentuje się super smacznie! uwielbiam domową pizzę

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale mi narobiłaś smaku na pizzę!

    OdpowiedzUsuń
  24. no no ;) takiej pizzy muszę się przyznać, jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja też nie znoszę zimy szczególnie w mieście. Za błoto i marznięcie na przystanku. A takie śliczne przywitanie wiosny to po prostu idealny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  26. uwielbiam rukolę, smakuje genialnie i nawet przyjemnie się wypowiada to słowo: "rrrrukola" :) bardzo wiosenna pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Połaczenie smaków znakomite i ta zieleń może przywoła słońce, ciepło i wszystkie inne przyjemności :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie dość, że piękna to jeszcze zdrowa. Nie przepadam za rybami na pizzy, ale w połączeniu z rukolą chyba zaryzykuję.

    OdpowiedzUsuń
  29. Jedna z moich ulubionych potraw:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Nie lubię rukoli ale taką pizzę bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie jadłam pizzy z tuńczykiem. Chętnie spróbuję. Będzie to jakiś zamiennik dla mnie bo przeważnie jem bardziej standardowe pizze typu margarita, z szynką czy salami.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)