poniedziałek, 14 października 2013

Migdałowe placki dyniowe

Dzisiaj znów pozostaję w jesiennym klimacie i przedstawiam Wam wcześniej zapowiadane w wersji słodkiej – migdałowe placki dyniowe. Placuszki przeważnie kojarzą się nam z leniwym weekendowym śniadaniem, u mnie jednak gdy czas nie pozwala mi na dłuższe przebywanie w kuchni zastępują obiad. Tak i tym razem jadłam je jako słodki obiad z mleczną zupą dyniową (klik) na pierwsze. Na drugie podałam właśnie placki, które były świetnym uwieńczeniem dyniowych smaków.


Składniki na 11 sztuk:
0,5 kg dyni
4 czubate łyżki mąki
1 jajko
Ok. ½ szklanki mleka
1 łyżka cukru
Kilka kropel aromatu migdałowego
Olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Dynię obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać jajko, mąkę, cukier i aromat migdałowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Smażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.
Smacznego,
Anulla

39 komentarzy:

  1. alee dyniowo! ;)
    nie jadłam z dyni placków, muszą być super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takich placków, a szkoda, bo sądząc po składnikach by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich placków tez nie jadłam, przy kolejnej okazji muszę je więc wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aj będę musiała zrobić :P bo wyglądają i zapowiadają się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowite, trzeba wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anulla - niebo! Kusisz kulinarnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszotka! Bardzo fajne placuszki. W ogóle bardzo fajny, dyniowy obiadek- zupa i placki. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę w końcu zrobić takie placuszki:) dynię uwielbiam więc z całą pewnością będą mis smakowac:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam dynie i nie zawaham się jej użyć :) Twoje placuszki wyglądają genialnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym takie placuszki, przyznam ze z dynią nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szalejesz z dynią:) Wpadnę kiedyś na takie placki;)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne placuchy !
    / ale dyni chyba trzeba dodać więcej niż 0,5 g :) ... skoryguj szybko , bo chciałabym dzieciakom na kolacje je dziś przygotować :) /

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcja jest dobra, to jest przepis na 10-11 sztuk. Ale nic nie stoi na przeszkodzie dać jej troche więcej lub podwoić porcję składników;) ja kupiłam kawałek 0.8 kg i podzielilam go do zupy 0.3 i na placki 0.5;)

      Usuń
    2. Anulla , nie zrozum mnie źle , bo ja się nie czepiam ... tylko tak sobie myślę - co będzie jak jakiś aptekarz zechce te placki zjeść na kolację ? ... a , że dokładną wagę posiadać może - to on gotów naprawdę 0,5 g dyni odmierzyć :):):)

      Usuń
    3. A to o to chodzi;) o te g ;) nie odbieram tego jako czepialstwa;) ja czytałam przed wstawieniem i potem jak napisałas uwage i ciągle widziałam kg:-P juz zmieniam;-) dzięki;-) człowiek chyba czasem jak automat czyta:-P

      Usuń
    4. poza tym fajnie wiedziec, że ktoś czyta post, a nie patrzy tylko na zdjęcia:)

      Usuń
    5. :)
      to się nazywa zdolność globalnego czytania ... taki przykład :

      "Coś o mózgu . Z Cambridge University. Okydrcie – tkylo mdąrzy lduzie mgoą to przczyteać. Nie moegłm ueiwrzyć że waśłciiwe młgoem zozureimć co cztyam. Fenoemen słiy lukidzego mógzu. Weułdg odykcira na Uinerwtesycie Cmabrigde, nie wżane w jaiekj kleojonści ułżoone są lietry wwryazie. Najawżnjszeią rzczeą jset żbey peirszwa i otsanita letria błya na waśłciywm meijcsu. Rszeta mżoe być uożołna gdizeklowiek ai tak wcąiż mżemoy to bez porbelmu perzytczać. Dzejie się takdaltgeo ze ldzuki mzóg nie cztya kadeżj poejdnczyej ltiery, ale słwoa jkao cłaśoć. Neiasmowtie? tak… Ja zwasze mśylaełm że piswonia jset wżana.."

      pozdrawiam serdecznie ... mam nadzieję , że jeśli ja coś pomylę to znajdzie się ktoś , kto to zauważy i mi powie :):)

      Usuń
    6. to teraz jestem o nazwę naukową mądrzejsza:) a odkrycie genialne!:)

      Usuń
  13. Z dynią placków nie jadłam, muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyznam się nigdy jeszcze nie jadłam placków dyniowych:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z dyni robiłam placki w tamtym roku. W tym dopiero będę, więc może skorzystam z opcji z migdałami. Do tej pory jadłam zwykłe na słodko, lub przyprawione.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dla mnie placuszki mogą być na śniadanie, obiad, kolację albo podwieczorek. Lubię je o każdej porze :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ przepis... Mam ochotę go wypróbować... :)

    OdpowiedzUsuń
  18. rewelacyjne połączenie smaków:) to coś dla mnie:) wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Musze sie wkońcu przekonać do dyni ! :D Chyba zaczne od tego przepisu SUPER !

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepadam za dyniowymi płackami! Można jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Chętnie spróbowałabym te placuszki choć jeszcze nigdy nie jadłam dyni ;) Smakowicie wyglądają ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. oj tak tak migdał i dynia się lubią ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. fajne zestawienie smaków:) ale pierwsze danie również bardzo mi się podoba:) smakowity obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Robiłam dziś zwykłe, bez mleka i migdałów, ale też pyszniutkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Smażyłam podobne placuszki, ale bez migdałów:(

    OdpowiedzUsuń
  26. Ostatnio mam ogromnego smaka na dynię :) zapisuję do wykorzystania!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)