niedziela, 4 sierpnia 2013

Cytrynowa tarta z malinami

Ci, którzy śledzą mojego bloga, wiedzą, że tarty to moje małe zboczenie kulinarne od prawie roku. Pomysłów na nie wciąż mi nie brak, a tym razem dzielę się z Wami przepisem na nią, który otrzymałam od koleżanki Magdy. Przepis czekał rok zanim go wypróbowałam, gdyż w tamtym roku nie wyrobiłam się już z sezonem malinowym, a tak się złożyło, że nie mroziłam jakoś malin. Magda stwierdziła, że ciasto  najlepsze jest właśnie z tymi owocami, tak więc idąc za radą grzecznie poczekałam na sezon i w tym obiecałam sobie, że wreszcie je spróbuję. W tym roku też już nadrobiłam zaległości i zamroziłam 3 małe paczuszki malin.

Ps. przypominam także o trwającej do 9 sierpnia (piątek) g. 22 akcji gotowanie za głosowanie.


Składniki:
20 dag masła - kostka
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
Skórka otarta z 1/3 cytryny albo odrobinę soku z cytryny
40 dag mąki – ja dałam 2,5 szklanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce sezonowe – u mnie maliny
Tłuszcz do formy
Bułka tarta do obsypania + 1 łyżka

Przygotowanie:
  1. Masło utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodaj jajko oraz skórkę/sok z cytryny. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz mąką.   
  2. Masę wstawić na ok. 30min do zamrażarki.
  3. Oddziel kawałek ciasta (mniej więcej 1/3). Ciasto rozłóż palcami (urywając je po prostu) na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Lekko dociśnij. Ciasto posyp łyżką bułki tartej (gdy owoce puszczą sok, wchłonie go, aby nie zrobił się zakalec).
  4. Na surowe ciasto połóż maliny i posyp je cukrem pudrem, rozkrusz na wierzchu pozostałą 1/3 ciasta.
    Piec w 200 stopniach, aż nabierze złotego koloru.
Smacznego,
Anulla

Kwaśnie, no właśnie

52 komentarze:

  1. u mnie też dziś malinowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super:D Zapisuję i częstuję się wirtualnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. maliny tak tak <3

    zapraszam na rozdanie do siebie!
    www.cookplease.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smacznie z resztą jak wszystko co tu jest ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, zjadłabym chetnie kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tarty i mam nadzieje że w głosowaniu również tarta wygra ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. tez uwielbiam je robić:D
    Alez ci wyszła super, te maliny-cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentuje się genialnie, namówiłaś mnie na zrobienie takiej tarty, szczególnie,że jest z malinami, pychota ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super się prezentuje! zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda i brzmi świetnie. Jak dla mnie idealne ciasteczko na deser po obiedzie w tak upalne dni.

    OdpowiedzUsuń
  11. Musiała być bardzo smaczna.
    Wszystkie ciasta na kruchym cieście są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyborna:) poproszę o kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowałam się w końcu co chciałabym abyś ugotowała. Głos oddany!

    OdpowiedzUsuń
  14. ostatnio i ja złapałam "tartowego" bakcyla... oj taka tarta z malinami musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tarty są boskie i mają nieskończone możliwości:D

      Usuń
  15. Cytrynowo-malinowe połączenie bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale kusisz tą tartą :) Pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne, pyszne i malinki i cytrynki:) Smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  18. porywam! i to wcale nie jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Umarłam, muszę zjeść. Malimy musaiły idealnie puścić soki i wtopić się w ciasto. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale mi narobiłaś apetytu tą tartą :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Widzę, że mój przepis w końcu wypróbowałaś :) bardzo się z tego cieszę! :)

    Magda M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. długo czekał na swoje "5 minut", ale wreszcie je zrobiłam:D

      Usuń
  22. Mniammm...tarta, szkoda tylko ze z malinami:( Moja awersja do tego owocu jest juz znana, wiec nie bede sie czaic;) Ale moze by tak zamiast malin wrzucic tam mix truskawkowo-poziomkowo-jezynowy? Myslisz Anullcia, ze by to przeszlo?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, żeby przeszło:D taka tarta z owocami leśnymi też brzmi superaśne:D borówka też by się sprawdziła:D

      Usuń
  23. mmmm musi być cudownie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  24. super połaczenie smakow na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  25. cudo! też mam dzisiaj w planach tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  26. świetne połączenie :) czuję że by mi smakowała :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Wspaniała tarta! Też muszę się zebrać i upiec ciacho z malinami, bo się nie obejrzę a już ich nie będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. wszystko co kruche znajduje się na górze moich faworytów :)

    OdpowiedzUsuń
  29. wygląda naprawde obłędnie ;)

    tak mi się skojarzyło, jeżeli lubisz tarty, to polecam Ci film "Kelnerka"...mi się bardzo podoba jak główna bohaterka robi różne warianty smakowe tart inspirowane wydarzeniami z życia i nadaje im zabawne nazwy. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. filmu nie znam więc chętnie zobaczę, zaintrygowałas mnie tymi tartami inspirowanymi życiem;-)

      Usuń
  30. Wygląda świetnie :) a ta kruszonka to już obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Mmm co ja bym oddała za taki deser!!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Tarta przepyszna! Uwielbiam malinki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Och, jak sobie wyobrażę połączenie kruszonki z malinami, to jestem w niebie...

    Dziękuję za zgłoszenie do akcji malinowej :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Maliny z cytryną muszą świetnie współgrać: )

    OdpowiedzUsuń
  35. Witaj Anullo,

    Twoja tarta wygląda obłędnie, a dodatek cytryny powoduje, że mimo późnej pory mam ochotę rzucić wszystko i zrobić taką tartę! Wspaniały przepis!

    Pozdrawiam serdecznie, dzięki za odwiedziny na moim blogu. Zapraszam!
    Zytka.

    OdpowiedzUsuń
  36. Możesz napisać ile czasu piekłaś tę tartę? Bo ja totalnie nie mam pojęcia ile to piec :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok 30 minut, radzę też zaglądać co jakis czas, dlatego, że kazdy piekarnik moze byc troche inny i te kilka minut w te czy tamto jest mozliwie. trzeba poznac swoj sprzet w domu :)

      Usuń
    2. Właśnie tylko o taką wskazówkę mi chodziło :) Dziękuję :)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)