niedziela, 7 kwietnia 2013

Burrito

W akcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście burrito i oto publikuję Wam swoją wersję tego dania. Brat był zachwycony, bo już dość długi czas namawiał mnie na jego przygotowanie, a ja ciągle odkładałam to na później. Tym razem jednak już nie miałam wyjścia, bo sami za mnie wybraliście. Podaję Wam swoje proporcje przypraw, ale możecie je zmienić w zależności od tego, jak pikantne ma być Wasze danie.

Na następny miesiąc kombinuję już także z innymi ankietami – takimi, które nie będą nawalać. Muszę przyznać, że niestety po raz pierwszy zawiodłam się na produkcie google. Te ankiety podobno nie tylko mnie robiły takie wariacje, a w dodatku nie ma tzw. człowieka od pomocy tylko forum, z którym wiadomo, że albo ktoś odpisze albo nie. Ale cóż, trudno - znalazłam już na to rozwiązanie!


Składniki na 8 sztuk:
8 placków tortilli
0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka czerwonej fasoli
½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszka
1 puszka pomidorów (krojone)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
¼ łyżeczki cayenne
½ - ¾ łyżeczki papryki ostrej w proszku
½ - ¾ łyżeczki oregano
Olej do smażenia
Sól,
pieprz

Przygotowanie:
  1. Mięso, posiekany czosnek i pokrojoną w paski papryczkę chili podsmażyć na odrobinie oleju do zrumienienia. Posolić i popieprzyć do smaku.
  2. Następnie dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do rozpadnięcia. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami do smaku. Następnie dorzucić odsączoną fasolkę i kukurydzę z puszki. Gotować jeszcze chwilę, aby była ciepła.
  3. Na koniec tortillę można chwilę podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Na środek placka nakładać ok. 3 łyżki farszu i zwijać w kopertki.
Smacznego,
Anulla

37 komentarzy:

  1. Ha, czyli wygrało burrito:) Bardzo się cieszę! Pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. burrito znam, ale nie jadłam, chyba za ostre dla mnie i ta fasola..;D
    A mnie nadal ciekawi ta zupa..;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zupkę też zamierzam zrobić w jakimś niedługim czasie, bo zostało mi trochę grzybków mun i makaronu ryżowego, więc jak zrobię to się pojawi na blogu:)

      Usuń
  3. Z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze burrito, muszę nadrobić. Twoje wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe danie, uwielbiam, koniecznie bardzo ostre ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do zabawy Liebster Blog
    http://zapachykuchni.blogspot.com/2013/04/liebster-blog.html :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zaproszenie aczkolwiek nie mam zwyczaju kontynuować łańcuszka, jednak odpowiem na Twoje pytania na Twoim blogu w komentarzu skoro masz ochotę coś więcej o mnie wiedzieć:)

      Usuń
  7. Co ja tu widzę? Mięsko, pomidorki, fasolka...czyli same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nawet nie wiesz jak ja kocham takie smaki :))) pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja na zupkę głosowałam :( ale burito też Ci wyszło rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zupka ledwie jednym głosem przegrała, ale jak pisałam wyżej zamierzam ją kiedy zrobić:)

      Usuń
  10. Ale pyszności! W sam raz na syty obiadek, kiedy przychodzę z pracy głodna jak wilk :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój M. uwielbia takie mięsne smakołyki:)
    Twój przepis wydaję się być bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jeżeli tak smakowało jak wyglądało to rewelacja:) uwielbiam to danie ale przygotowuje je z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również najczęściej jem drób, więc od czasu do czasu staram się jeść również inne mięso. W sumie do burrito jakoś zawsze pasuje mi wieprzowo-wołowe albo wołowe:)

      Usuń
  13. Tyle dobroci w jednym, brat ma dobre smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakiś czas temu i ja robiłam burrito ale tortille robiłam sama. Jest bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadłabym :)
    Pyszności u Ciebie :) Moze obserwujemy :)
    Zapraszam na nasz pełzajacy blog:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Znam ,ale nigdy go nie kosztowałam a wszystko co ostre i ma tortille jest moim faworytem !

    OdpowiedzUsuń
  17. oj jadłam kiedyś takie burrito,smakowało obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie wygląda...a ja jeszcze nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh ale bym zjadła, już od dłuzszego czasu za mną chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  20. moje smaki, bardzo lubię wszelkie wariacje z mielonym

    OdpowiedzUsuń
  21. O i mam kolejny pomysł na obiad. Dzięki;p

    OdpowiedzUsuń
  22. MNIAM!!! Ślinka leci! niedługo zrobie takie danie.. Dzięki..

    Jeśli się nie obrazisz to chciałabym zareklamować swojego bloga..
    http://zkomorkawkieszeni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to czekam na rezultaty:) robi się szybko, dobrze smakuje i jest syte:)

      Usuń
  23. Cześć :) Bardzo mi się podoba twój blog i w ciekawy sposób go prowadzisz. Jestem czytelniczką twojego bloga i ten post mi się podoba najbardziej. Już dawno słyszałam o tym daniu, ale nie wiedziałam jak je przyrządzić. DZIĘKUJĘ!!
    http://nacia-przemyslenia.blogspot.com/ <-- To mój blog, jak masz ochotę to zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie, że ujawniłaś się:) i cieszę się, że mogłam pomóc, teraz już wiesz jak je zrobić:)
      Ps. na bloga luknę:)

      Usuń
  24. To coś dla mnie! Uwielbiam pikantne mięso z fasolą i kukurydzą. A tortille zalegają w szafce :) Muszę zrobić, przepis do zapisania:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)