sobota, 15 grudnia 2018

Zimowa kasza owsiana

Zimą, mimo że mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców i warzyw, nasze śniadanie może być urozmaicone. Ja wtedy stawiam na wszelkiego rodzaju płatki i kasze. W szczególności kasza owsiana i jaglana są wdzięczne do posiłków na słodko. Wystarczy kaszę ugotować na mleku lub napoju roślinnym i dodać sezonowe owoce np. kiwi, pomarańcze oraz ulubione orzechy. Świetnym rozwiązaniem są także mrożone owoce. Wystarczy je wcześniej rozmrozić lub poddusić na mus. Takie śniadanie możesz zabrać wynos. Jeżeli wolisz na ciepło – podgrzej je w mikrofali, ale owoce dodaj dopiero przed podaniem. Dobrze smakuje również na zimno.
Jeżeli nie masz kaszy owsianej, możesz ją zastąpić płatkami owsianymi.


Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki kaszy owsianej (100g)*
1 i 1/4 szklanka mleka lub napoju roślinnego (np. migdałowego)
1 kiwi
1/2 banana
Szczypta cynamonu
Kilka migdałów
1 łyżka miodu

*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć kaszy owsianej bezglutenowej

Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą. 
  2. Mleko zagotować ze szczyptą cynamonu. Dodać kaszę, gotować na wolnym ogniu około 15 minut aż kasze wchłonie większość wody. Następnie odstawić na kolejne 10 minut pod przykryciem, aż kasza pochłonie wodę. Posłodzić miodem. 
  3. Przełożyć do miseczek. Ułożyć na wierzchu pokrojone owoce (kiwi i banana) oraz udekorować posiekanymi migdałami.
Smacznego,
Anulla

1 komentarz:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)