poniedziałek, 26 listopada 2018

Kawowy budyń jaglany i zakupy w bee.pl

Obserwując mojego bloga, zauważyliście zapewne, że w ostatnim czasie zmieniłam swoje nawyki żywieniowe. Przede wszystkim staram się zastępować cukier i białą mąkę ich zdrowszymi zamiennikami. Głównie zaopatruję się w dyskontach lub warzywniaku. Zdarza mi się również zamawiać produkty przez Internet. Część z nich jest trudnodostępna w sklepach stacjonarnych, inne zaś są po prostu tańsze. Są to głównie orzechy, suszone owoce oraz mąki. Tak jak większość, mam kilka swoich ulubionych sklepów internetowych, które uzupełniają się wzajemnie oferowanym asortymentem.

Ostatnio miałam możliwość zrobienia zakupów internetowych w sklepie bee.pl, o którym chciałabym więcej napisać w tym poście. W przeciwieństwie do wielu sklepów, bee.pl wyróżnia się bardzo szerokim asortymentem. Znajdziecie tutaj m.in.: zdrową żywność, kosmetyki naturalne, naturalne środki czystości, książki dotyczące tematyki zdrowia, produkty dla dzieci.


W bee.pl zamówiłam napoje roślinne, kaszę jaglaną, yerba mate, sproszkowane daktyle oraz herbatę night time (z kwiatem owsu limonki i lawendy). Z działu kawa zbożowa wybrałam kawę orkiszową oraz kawę z figami.  Przy wyborze kierowałam się głównie składem produktu. Zwracałam uwagę na to, by wybrane produkty nie zawierały dużej ilości cukru, polepszaczy smaku czy innych zbędnych dodatków. Z wybranych kaw zbożowych wg mnie lepiej wypada kawa orkiszowa, na bazie której przygotowałam dla Was znajdujący się poniżej deser jaglany.

Osoby, które tak jak ja, próbują ograniczać spożycie kawy, mogą się pobudzać w ciągu dnia innymi specyfikami, takimi jak wybrana przeze mnie yerba mate energia bez żadnych dodatków smakowych. Jest to napar z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. W smaku zbliżona jest do zielonej herbaty. W porównaniu z nią jest bardziej wyrazista i dodatkowo działa pobudzająco. Wg mnie jest to świetna alternatywa dla kawy.

W moim koszyku znalazła się także kasza jaglana, daktyle sproszkowane i napoje roślinne (migdałowy oraz jaglany). Kasza jaglana to produkt, który zawsze znajduje się w mojej kuchni. W moim przypadku dominuje w wersji słodkiej. Robię z niej m.in. jagielniki, jaglane bounty lub budyń jaglany. Sproszkowane daktyle zamówiłam z ciekawości. Suszone daktyle występują w mojej kuchni dość często, jednak w tej formie nie miałam jeszcze z nimi do czynienia. Jestem nimi mile zaskoczona! To taki słodki cukier puder o karmelowym posmaku. Posłodziłam nimi swój budyń jaglany.

Napoje roślinne zamówiłam głównie z myślą o budyniu jaglanym. Szczególnie polecam ten migdałowy, który doskonale podkreśla smak jaglanych deserów lub owsianek. Jest to świetna alternatywa dla wegan, a także osób na diecie bezmlecznej. Wybierając napój roślinny zwracajcie uwagę przede wszystkim na skład. Niestety często zdarzają się w nich różne dodatki, a nawet cukier. 

W przypadku zakupów internetowych bardzo ważny jest szeroki wybór sposobów dostawy. Dla mnie istotna jest możliwość odbioru zamówienia w paczkomacie, którą oferuje sklep bee.pl Moje zamówienie przyszło dobrze zapakowane oraz zabezpieczone przed ewentualnym uszkodzeniem w trakcie transportu.

Jestem zadowolona z zakupów w bee.pl. Jednocześnie mam dla Was kod rabatowy -10% na produkty marki Mate Green, ważny do końca roku. Kod rabatowy znajduje się poniżej:
 YERBA10
Tymczasem zapraszam Was po przepis na jaglany budyń kawowy. Do jego przygotowania w większości wykorzystałam produkty zamówione w bee.pl


Kawowy budyń jaglany
Składniki na 2 porcje:
1/2 szklanki kaszy jaglanej (100g)
1 i 1/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego np. migdałowego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
1 łyżka lub więcej sproszkowanych daktyli, syropu z agawy, ksylitolu lub 1/2 banana
1/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego do uzyskania odpowiedniej konsystencji budyniu przy blendowaniu
Do podania:
Owoce (u mnie rozmrożone maliny)
Opcjonalnie płatki migdałowe

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną najpierw opłukać pod zimną wodą, a następnie wrzątkiem, aby pozbyć się z kaszy goryczki.
  2. Mleko lub napój roślinny zagotować. Dodać kawę. Wymieszać. Wsypać kaszę i gotować ją na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie przykryć i odstawić na kolejne 10 minut. Posłodzić do smaku.
  3. Kaszę zblendować na jednolitą masę z resztą mleka do uzyskania konsystencji budyniu.
  4. Przełożyć do pucharków. Udekorować owocami i płatkami migdałowymi.
Smacznego,
Anulla

2 komentarze:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)