sobota, 11 lipca 2015

Ciasto czekoladowe

O tym cieście mogę powiedzieć jedno – urzekło mnie swoim smakiem! Nie należę do czekoladoholików. Czekoladę lubię w nieprzetworzonej postaci, a to ciacho kupiło moje kubki smakowe. Przygotowałam je do pracy i najlepszą dla niego rekomendacją jest tempo, w jakim zniknęło :)
Inspiracja: W kuchennym raju


Składniki na formę 22x20 cm:
200 g cukru (1 szklanka)
200 ml świeżo zaparzonej kawy
200 g gorzkiej czekolady (min. 62% kakao)
7 łyżek kakao
szczypta soli
aromat waniliowy
3 żółtka jajek
6 białek jajek
5 łyżek mąki
Polewa (możecie zastąpić gotową, choć polecam zrobić własną):
130 g czekolady deserowej
6 łyżek śmietany 30 lub 36%
1,5 łyżki miodu

Przygotowanie:
  1. Czekoladę posiekać.
  2. Do dużego garnka wlać kawę i wsypać 2/3 szklanki cukru. Zagotować ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć płomień na minimalny i dodać posiekaną czekoladę. Znów mieszając – doprowadzić do jej rozpuszczenia. Następnie mieszankę należy zdjąć z ognia, wsypać kakao – wymieszać trzepaczką, aby dokładnie się rozpuściło i powstała jednolita masa. Dodać aromat waniliowy, zamieszać i odstawić do wystygnięcia (nie musi być zimne, ale nie może być gorące, bo żółtka się zetną)
  3. Następnie dodać kolejno żółtka, miksując po każdym dodaniu, na końcu wsypać mąkę. Zmiksować. Odstawić.
  4. W dużym naczyniu ubić pianę z 6 białek z solą, pod koniec ubijania dosypując pozostałą ilość cukru (1/3 szklanki cukru). Piana powinna być mocno sztywna. Delikatnie, łopatką wmieszać ją do czekoladowej masy aż wszystko się dobrze połączy i będzie miało jednolity kolor.
  5. Tak przygotowane ciasto wlać do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch ciasta. Formę wstawić do większego naczynia i nalać do niego gorącą wodę do wysokości około 1,5 – 2 cm. Piec w kąpieli wodnej około 35 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Włożona w środek ciasta wykałaczka powinna być lekko oblepiona ciastem (nie czekać do suchości patyczka, bo ciasto starci swoja delikatną, musową konsystencję).
  6. Polewa: w rondelku zagotować śmietanę, wmieszać miód i dodać czekoladę. Wszystko razem mieszać aż do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Gdy polewa będzie jednolita – należy zdjąć ją z ognia i odczekać aż wystygnie – wtedy mocno zgęstnieje i będzie można ją polać ciasto.
Smacznego,
Anulla

27 komentarzy:

  1. Też bym się skusiła na takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojeju, a ja mam właśnie taką ochotę na coś mocno czekoladowego.. podeślij mi kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis i swietnie sie prezentuje :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe, bardzo lubię czekoladowe ciacha ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie no i czekolada, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiało smakować wybornie! Aż by się chciało chwycić za ten kawałek na zdjęciu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekoladowe zawsze na propsie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, pycha, mega czekoladowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciasta są pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciacho aż ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  11. rozpływam się przy takim ciachu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kupiłaś mnie tym ciastem. Nigdy nie odmówię czekoladowego... Umm, mniam, to dopiero musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak tak na nie patrzę, to wcale mnie nie dziwi, że zniknęło w błyskawicznym tempie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na sam widok dostaję ślinotoku - ja zaś z tych czekoladoholików :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda na obłędnie czekoladowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czemu mnie nie zaprosiłaś na ciacho? Pyszności, wypasione czekoladowe <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Czekoladowemu ciastu nie odmówię nigdy ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mnie też urzekło, wygląda przepysznie i kusząco. Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda obłędnie! czekoladowe wypieki uwielbiam, a skoro Tobie smakowało to ja czuję, że będę stracona :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czekoladowa eksplozja smaku po jednym kęsie takiego ciasta :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne ciacho :) Dla czekoladoholików :)

    OdpowiedzUsuń
  22. większość ciast czekoladowych kojarzy mi się z przerostem cukru. nie przepadam za mocno słodkimi produktami, a już szczególnie nie jestem ciastna. ten przepis kupił moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również nie lubię zbyt słodkich ciast i innych produktów i jem je dość rzadko. W ogóle wole na wytrawnie niż słodko :)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)